Stručnjaci: Izlaganje pesticidima u trudnoći značajno povećava rizik od autizma

Kod djece majki koje su živjele u blizini područja tretiranih pesticidom Organofosfatom šansa za razvitak autizma povećavala se za čak 60 posto. Pesticidi piratoroidi također su značajno povećavali rizik od autizma, naročito u zadnjem tromjesečju trudnoće

 

Nova studija dokazuje da izlaganje pesticidima za vrijeme trudnoće značajno povećava rizik od autizma.

Istraživači navode da djeca čije su majke tijekom trudnoće obitavale u blizini polja koja su tretirana određenim pesticidima imaju 66 posto više šanse za razvitak autizma ili nekih drugih razvojnih poremećaja.

Prema rezultatima studije objavljene u on-line znanstvenom časopisu The Environmental health perspectives, rizici su najveći tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće.

Za potrebe studije istraživači su analizirali više od tisuću djece čije su majke ispitivali gdje su boravile netom i tijekom trudnoće. Odgovori majki su kombinirani s podacima o razini tretiranja pesticidima po pojedinim područjima.

"Uvidjeli smo da su majke djece kod kojih je kasnije dijagnosticiran autizam ili neki drugi oblik razvojnog poremećaja češće živjele na područjima koja su tretirana točno određenim pesticidima“, izjavila je dr. Irwa Hertz-Picciotto, znanstvenica s kalifornijskog sveučilišta koja je radila na istraživanju.

Kod djece majki koje su živjele u blizini područja tretiranih pesticidom Organofosfatom šansa za razvitak autizma povećavala se za čak 60 posto. Pesticidi piratoroidi također su značajno povećavali rizik od autizma, naročito u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Znanstvenici naglašavaju da ovi rezultati ukazuju na važnost ograničavanja korištenja pesticida na područjima gdje žive trudnice, mada se i ostali faktori moraju uzeti u obzir pri povećanju rizika od autizma.

Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti