Naši genijalci: Zagrepčanin sa spinalnom mišićnom distrofijom brine o vašoj sigurnosti na internetu

Damiru Fatušiću rano je dijagnosticirana spinalna mišićna atrofija, ali nikada nije dopustio svom invaliditetu da ga spriječi u ostvarivanju ciljeva

Damr Fatušić čovjek je širokog interesa i brojnih znanja

U zadnje smo vrijeme uglavnom okruženi pričama o krizi i depresiji. Ali svako toliko nabasamo na sretnu priču koja prkosi ovom trendu. Ovo je, dakle, priča o novoj internetskoj tehnologiji koja se suprotstavlja praćenju i krađi identiteta, i o malom timu koji stoji iza ovog projekta koji je privukao pažnju stručne javnosti. Jedan od tri stožerna člana tima sasvim slučajno je mladić iz Zagreba koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

S ovakvom pričom teško je odlučiti na što staviti naglasak - na samu tehnologiju ili na ljude koji su je osmislili. Ipak počnimo od ljudi.

Osnivač tima je Jim Lucas, sistemski administrator s Floride, koji je, kao sin američkog diplomata rođen u Beču, veći dio mladosti proveo putujući svijetom pa je tako odrastao u Austriji, Indiji, Venezueli, Argentini. Danskoj, Turskoj, Kini, Kanadi i na Filipinima.

Ideja za WordCrypt rodila se iz potrebe za sigurnijim i jednostavnijim načinom upravljanja sve većim brojem zaporki koje svakodnevno koristimo na internetu. Koristeći patentirane procese i metode, WordCrypt vam omogućuje da jednostavno kreirate kompleksne i jedinstvene zaporke, ali i da na jednako lagan način dođete do njih kad vam trebaju. Pa ipak, možda najvažnija značajka ovog sustava je to što ne posjeduje nikakvu bazu podataka, što znači da WordCrypt nikad ne sprema te zaporke pa one ne mogu biti ukradene. Za vas koji se nešto slabije razumijete u tehnologiju, recimo da je WordCrypt nešto kao osobni token za zaporke. Kako doznajemo, WordCrypt je samo dio kompleta CryptApps aplikacija, koje su namijenjene unaprjeđenju privatnosti i sigurnosti prilikom surfanja mrežom.

Uz Jima, srce tima, koji je na okupu već dulje od dvije godine, čine dva višestruko talentirana mladića. Jedan od njih je Alex Gavrilov, ukrajinski tehno-čarobnjak iz Luganska, specijalist za web programiranje, ali također vrlo vješt u vizualnom i audio dizajnu. Zbog sve opasnije situacije u istočnoj Ukrajini Alex je sada izbjeglica, nakon što je nedavno prešao najbližu granicu i pobjegao u Rusiju. Jedan od ciljeva tima je osigurati Alexu da slobodno putuje između Europe i SAD-a kako bi mogao nastaviti s razvojem WordCrypt-a i ostalih aplikacija, bez straha za svoj život.

Treći član tima je Damir Fatušić, web dizajner i stručnjak za specijalne efekte s afinitetom prema programiranju, čovjek širokih interesa i mnogih znanja. Rođen u Zagrebu, proveo je djetinjstvo u Bosni prije nego se vratio natrag u Zagreb ranih devedesetih, bježeći pred srpskim agresorom. Rano mu je dijagnosticirana spinalna mišićna atrofija, ali nikada nije dopustio svom stanju da ga spriječi u ostvarivanju ciljeva. Stožerni je dio ovog neobičnog tima otkada ga je Jim pozvao da im se pridruži.

Unatoč njihovim razlikama i udaljenosti koja se mjeri u tisućama kilometara, ova tri čovjeka, svaki od njih s fascinantnom životnom pričom, uistinu su inspirirajući primjer multinacionalne suradnje. WordCrypt je očito samo početak njihovog CryptApps projekta, pa nas svakako pratite, jer ćemo imati još novosti i priča o ovom poduzetnom trojcu i njihovom nastojanju da zaštite naš identitet i aktivnosti na internetu.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti