Amerikanci izglasali zakon koji osobe s invaliditetom čini konkurentnim na tržištu rada

"Novi zakon će pomoći novim generacijama osoba s invaliditetom da se supstancijalno pripreme i osposobe za posao na otvorenom, kompetitivnom i integrativnom radnom okruženju, da rade na poslovima gdje će moći napredovati i učiti i tako ispuniti maksimume svojih potencijala, a ne da rade na potplaćenim i beperspektivnim poslovima", komentirali su američki senatori

 

Prema novom zakonu koji se izglasao u američkom Senatu, učenici s invaliditetom će prvo morati potražiti posao na otvorenom tržištu rada prije nego se zaposle u nekoj od zaštitnih radionica.

Senat je izglasao zakon koji se naziva Workforce inovation and oportunity act.

Novi zakon će rezultirati značajnim izmjenama za život mladih s invaliditetom koji po prvi put ulaze u svijet odraslih i tržište rada.

Prije svega, zakon zabranjuje osobama s invaliditetom mlađima od 24 godine da rade na poslovima plaćenima manje od minimalne satnice od 7.25 dolara po satu. Oni će morati prvo proći radionice koje bi ih pripremile, pratile te pomogle da pronađu posao na otvorenom tržištu. Iznimke su oni koji već rade u zaštitnim radionicama i oni koji su se pokazali nesposobnima za poslovnu edukaciju i sudjelovanje na radionicama.

Uz limitiranje zaštitnih radionica, novi zakon predviđa da agencije za radno osposobljavanje osoba s invaliditetom surađuju s školskim i edukacijsko-rehabilittacijskim ustanovama kako bi se tranzicija prema otvorenom tržištu što kvalitetnije prebrodila.

Štoviše, agencija je obvezna odvojiti 15 posto svoga proračuna za taj projekt.

U praksi bi to značilo da će osobe s invaliditetom lakše dolaziti do prilike za poslovno dokazivanje u različitim poslovima i radnim uvjetima.

"Novi zakon će pomoći novim generacijama osoba s invaliditetom da se supstancijalno pripreme i osposobe za posao na otvorenom, kompetitivnom i integrativnom radnom okruženju, da rade na poslovima gdje će moći napredovati i učiti i tako ispuniti maksimume svojih potencijala, a ne da rade na potplaćenim i beperspektivnim poslovima", komentirali su američki senatori.

"U osnovi, omogućit ćemo osobama s invaliditetom istu razinu podrške i stjecanja radnog iskustva kao i ostalima, što nažalost osobe s invaliditetom do sada nisu imale", rekli su u Senatu.

Ovaj zakon je plod dugogodišnjih pregovaranja i sada je postignut konsenzus i uskoro se očekuje da će i američki Kongres također izglasati zakon, a Bijela kuća je izjavila da samo čeka da potpiše zakon.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti