Pula: Plaža prilagođena osobama s invaliditetom trebat će još prilagodbi

"Iako je sve rađeno po zakonu i uz suglasnost struke, evidentno je da će se zbog primjedbi osoba koja za kretanje koriste invalidska kolica ili ostala pomagala, trebati izvesti poneki zahvat kako bi pristup moru bio lakši", ustvrdila je Irena Peruško

 

U Puli je obnovljena i rekonstruirana plaža za osobe s invaliditetom, stavljena je i rampa za lakši ulazak u more nepokretnim i teže pokretnim osobama. Plaža je svečano otvorena i puštena u funkicju u subotu 5. srpnja na Valkanama.

Na već tradicionalnom druženju Društva osoba s tjelesnim invaliditetom iz Pule, koje se održalo šesnaestu godinu zaredom, plažu i rampu su otvorenom proglasili predsjednik društva Aleksandar Pavlović, predsjednik Saveza društva tjelesnih invalida Istarske županije Mladen Pucarić i zamjenica gradske pročelnice za društvene djelatnosti Irena Peruško.

"Grad Pula u rekonstrukciju i prilagodbu plaže uložila je gotovo 230 tisuća kuna, bez PDV-a", otkrila je Peruško.

Tajnica društva Zuzana Hoti Radolović okupljenima je rekla da je rampa izgrađena 1999. godine, u potpunosti dovršena 2002., no more i vjetrovi učinili su svoje pa je došlo vrijeme za rekonstrukciju, koja je dovršena i prije nekoliko tjedana. Naime, tijekom lipnja izvršeni su radovi na sanaciji rampe i plaže, a okončani su mjesec dana prije zadanog roka.

"Iako je sve rađeno po zakonu i uz suglasnost struke, evidentno je da će se zbog primjedbi osoba koja za kretanje koriste invalidska kolica ili ostala pomagala, trebati izvesti poneki zahvat kako bi pristup moru bio lakši", rekla je Peruško.

Na druženje na Valkanama - gdje se osim kupanja odvijao i cjelodnevni program s brojnim sportskim aktivnostima, poput pikada, tombole, viseće kuglane, turnira u šahu te briškuli i trešeti - goste su došli i članovi pazinskog Društva tjelesnih invalida, Fažanci, Medulinci, Barbanci te ostali predstavnici OSI udruga iz tog kraja. Na moru su, uz miris srdela s roštilja, uživali i gosti s kontinenta, na Valkanamu su stigli i članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida iz Čakovca.

M. Damjanović