Dobra vijest: Srednjoškolski učitelji naučili raditi s gluhim i slabovidnim učenicima

"S naočalama koje simuliraju oštećenja vida i s povezima na očima, uz vodiča smo učili penjati se uz stepenice i prelaziti razne prepreke, upoznali se s osnovama Brailleovog pisma", rekla je profesorica Ivana Bošnjak

 

Nakon što su prošli edukaciju u sklopu projekta "Sign 2 me" s ciljem bolje dostupnosti obrazovnih ustanova i programa gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim učenicima, profesorima slavonskobrodske srednje škole "Matija Antun Reljković" danas je uručeno 14 diploma.

Diplome se odnose na edukaciju iz znakovnog jezika koju su proteklih mjeseci prolazili profesori ove škole, koju pohađaju pretežno učenici za poljoprivredna zanimanja.

Nositelj projekta "Sing 2 me" je Gospodarska škola Varaždin, a uz školu "Matija Antun Reljković" partnerI na projektu su i Medicinska škola Varaždin te Varaždinska županija.

Projekt je dobio nepovratna stredstva na EU natječaju "Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav", za Operativni program "Razvoj ljudskih potencijala". Projekt ima za cilj poboljšanje dostupnosti redovnih obrazovnih ustanova gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim učenicima, a uz slavonskobrodske profesore edukaciju je ukupno prošlo 45 prosvjetnih djelatnika i 40 učenika.

U sklopu projekta vrijednog 190.000 eura edukaciju je prošao i Vlado Prskalo, ravnatelj škole 'M. A. Reljković'.

"Osnažili smo nastavni kadar i opremili školu (s deset novih računala) i omogućili da se djeca s poteškoćama ravnopravno obrazuju. Sada, nakon edukacije, počinje teži dio priče - primjena u praksi, ali spremni smo i na te izazove", poručio je Prskalo.

Studijska putovanja, predavanja i praktične vježbe bili su izazov i za već iskusne profesore.

"S naočalama koje simuliraju oštećenja vida i s povezima na očima, uz vodiča smo učili penjati se uz stepenice i prelaziti razne prepreke, upoznali se s osnovama Brailleovog pisma", rekla je profesorica Ivana Bošnjak. Istaknula je važnost edukacije s prvenstvenim ciljem izbjegavanja pogrešaka u svakodnevnom pristupu učenicima s teškoćama.

Hina
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

 

Povezane vijesti