Psi vodiči pomažu osobama oboljelim od epilepsije i dijabetesa

"Radi se o humanoj ulozi pasa u životu osoba koje imaju kronične bolesti, a time i različite posljedice. Psi za epilepsiju su poznati u svijetu po činjenici da sprečavaju i smanjuju epileptičke napadaje",kazala je uz ostalo predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić

 

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima primio je predstavnike Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, predvođene predsjednicom Mirom Katalenić.

Udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet predstavila je gradonačelniku svoj program školovanja i dodjela pasa pomagača za osobe oboljele od epilepsije i dijabetesa. Psi pomagači poznati su u svijetu po tome da mogu predvidjeti epileptički napadaj i dijabetičku komu te lavežom upozoriti oboljelu osobu koja ima mogućnost na vrijeme može primjereno reagirati.

"Radi se o humanoj ulozi pasa u životu osoba koje imaju kronične bolesti, a time i različite posljedice. Psi za epilepsiju su poznati u svijetu po činjenici da sprečavaju i smanjuju epileptičke napadaje. Kada je riječ o dijabetesu psi najavljuju dijabetičku komu kod osoba koje dugi niz godina imaju dijabetes, a nisu u mogućnosti prepoznati to stanje", kazala je predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić.

Prva faza programa je edukacija trenera koji će raditi s psima, te bi ove godine trebalo biti dodijeljeno pet pasa. Predsjednica Udruge zahvalila se gradu Zagrebu koji je prepoznao njihov projekt i najavio daljnju suradnju.

"Grad Zagreb će sasvim sigurno podržati ovaj projekt, i materijalno i sa stručnom pomoći, jer Mira Katalenić je zajedno s Udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet pokrenula veliki niz projekata. Ovo je podrška Udruzi i nekim drugim programima koji će tek uslijediti", naglasila je zamjenica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić.

In-Portal

Foto: Facebook profil Milana Bandića

 

Povezane vijesti