Prvosvibanjska šala? HZZO najavio značajno smanjenje cijena zdravstvenih usluga

Smanjenjem cijena usluga želi se osigurati normalna dostupnost zdravstvene zaštite jer bi u protivnom bilo nužno otkazati suradnju velikom broju ugovorenih subjekata ili ograničiti broj usluga

Upravo vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je danas odluku o usklađenju cijena zdravstvene zaštite na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini s državnim proračunom, čime se predviđa smanjivanje cijena gotovo svih zdravstvenih usluga, osim dijalize, za 20 do 30 posto.
Cijene u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti smanjene su zbog ušteda zahvaljujući objedinjenoj nabavi materijala, lijekova, energenata, telefonije i ostalog potrošnog materijala, te se u sklopu sanacije očekuju značajne racionalizacije troškova, rečeno je novinarima nakon sjednice.

Smanjenjem cijena usluga želi se osigurati normalna dostupnost zdravstvene zaštite jer bi u protivnom bilo nužno otkazati suradnju velikom broju ugovorenih subjekata ili ograničiti broj usluga, rekao je novinarima nakon sjednice Vijeća ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

Radi smanjenja liste čekanja HZZO će tijekom svibnja raspisati natječaj za sklapanje ugovora o provedbi dijagnostičko-terapijskih postupaka s pretežno privatnim pružateljima usluga. Riječ je o CT koronografiji, hiperbaričnoj oksigenoterapiji, operacijskim postupcima na ramenu i stopalu, postupku medicinski potpomognute oplodnje i djelatnosti ortodoncije. To će biti prvenstveno orijentirano na područja gdje mreža nije popunjena, ali isto tako i na područja gdje su visoke liste čekanja.

Upitan za usluge ortodoncije (aparatići za zube), Varga je rekao kako u HZZO-u očekuju da će privatni ponuditelji usluga biti spremni napustiti svoj domicilni kraj i pružati usluge ortodoncije i tamo gdje mreža nije popunjena.

Na današnjoj sjednici nije se razmatralo ugovaranje PET/CT-a jer se, kaže Varga, provodi analiza potreba za ugovaranjem točno određenog broja tih postupaka prema medicinskim indikacijama i dijagnozama kod hrvatskih pacijenata. Što se pak tiče cijene PET/CT dijagnoze, odgovorio je kako je za tu uslugu, kao i ostale koje ugovara HZZO, iskalkulirano da ima prostora za 30-postotno pojeftinjenje.

Razgovaramo s pružateljima usluga PET CT-a kako bi usporedili cijene u regiji i EU i vidjeli za koje indikacije se obavlja ta dijagnostička pretraga. U okviru obveznog zdravstvenog osiguranja pružamo usluge važne za očuvanje zdravlja i života pacijenata, a sve što je izvan tog okvira ugovara se kroz dopunsko osiguranje ili će pacijent to sam platiti, rekao je Varga.

In-Portal / Hina

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL