Naša priča: Obitelj Šušak

Mislav Šušak je četrnaestogodišnji dječak rođen u 33. tjednu trudnoće. Kao nedonošće je prvi mjesec života proveo u inkubatoru na granici između života i smrti. Utvrđeno mu je krvarenje na mozgu što za posljedicu ima cerebralnu paralizu

 

Usprkos prvotnom šoku roditelji su od samog početka krenuli s intenzivnim terapijama. I danas se maksimalno trude izvući najviše  kako bi Mislav ostvario svoje potencijale. Vježbe po Bobathu u OFMIR Bizovac počeli su primjenjivati dok je Mislav imao dva mjeseca. Nošeni željom da učine više od osam mjeseci starosti Mislava su dva puta tjedno vozili iz Belog Manastira u Slavonski Brod prelazivši 300 kilometara zadovoljni radom fizioterapeuta i vidljivim napretkom. To je trajalo do četvrte godine. Paralelno su godinu i pol odlazili kod bioenergetičara, naime uz poteškoće u  kretanju bila je prisutna inkontinencija i opstipacija koja je potpuno nestala. Oko pet godina su tri puta tjedno vozili Mislava u Osijek kod privatnog fizioterapeuta kojem su plaćali terapiju. Na području Baranje dugo godina nije postojala ustanova koja bi pružila uslugu fizikalne terapije u kući. Uvidjevši problem velikog broja djece s teškoćama u razvoju na području Baranje preko udruge Baranjski leptirići roditelji djece s teškoćama u razvoju opremili su prostor i zaposlili fizioterapeuta, no i ovdje je problem njegova financiranja.

U više navrata Mislav je primio injekcije Botoxa u noge prema preporuci liječnika koji smo plaćali sami. Prošao je operaciju aduktora kukova, produžavanje ahilovih tetiva i tetiva iza koljena i operaciju očiju. Vježbamo s njim kod kuće, ide na jahanje, plivanje i brojne druge aktivnosti. Krenuo je u vrtić s pet godina i djeca su ga lijepo prihvatila, a mama je bila uz njega sve vrijeme boravka. Mislim da je prednost života u malom mjestu veća doza humanosti i razumijevanja. U OŠ Dr. Franjo Tuđman u Belom Manastiru je krenuo sa osam godina zbog operacije. Tretman u školi je jednak kao i prema ostalim učenicima, nema popuštanja, završio je šesti razred i veselo je dijete sa lepezom želja koje će vjerujemo ispuniti. Ima teškoća sa finom motorikom ruku i njegovi školski prijatelji pomažu mu kad treba, nema asistenta u nastavi, pa je uz njega uvijek majka koja ga prati u školu i brine o njegovim potrebama koje ne može ispuniti bez pomoći. Velik je ljubitelj sporta, prati utakmice i odlazimo s njim na brojne sportske susrete. Njegov životni cilj je postati sportski novinar i komentator, borben je i trudimo se da se razvije u mladića koji će ispuniti svoje snove – rekao nam je Držislav Šušak, Mislavov otac.

Zbog sve veće deformacije i bolova u stopalima, te deformacija kralježnice na preporuku liječnika iz Hrvatske i roditelja koji su s djecom već prošli liječenja na Dječjoj ortopedskoj klinici u Aschau in Chiemgau obavili su u lipnju 2014. godine pregled. Zaključak liječnika  je da su Mislavu potrebne ortoze za noge i korzet za kralježnicu, te ortopedske cipele. Nakon toga bi se provele tri operacije stopala i to u ožujku, lipnju i rujnu 2015. Zatim bi se izradile nove ortoze, koje bi uz hodalicu Mislavu omogućile hodanje. Dugotrajno liječenje financijski je iscrpilo ovu obitelj. Predračun za kompletno liječenje u Njemačkoj iznosi oko 40 000 eura. Ortoze, korzet i cipele trebalo bi izraditi odmah i za taj pothvat potrebno je  oko 8 000 eura, dok ostatak trebaju prikupiti do kraja 2014. godine.

Kada vidimo djecu koja su operirana u klinici koju navodimo, te uspjeh postignut nakon operacije vjerujemo da je to velik korak za Mislava. Nije sve u novcu, sad tražimo i trebamo pomoć, no želimo istaknuti zahvalnost svim ljudima koji su ušli u naše živote i pomogli da  Mislav ne osjeti teškoće u razvoju, osobama koje su bile i bit će dio naših života. Svaka lijepa riječ puno nam znači  – kažu Mislavovi roditelji

 

Pomozite da ovaj dječak ostvari svoje snove, da prohada a i da nestanu stalni bolovi uzrokovani deformacijom stopala i kralježnice koji se mogu zaustaviti pravovremenim operacijskim zahvatom. Svaka donacija znači puno, a možete je uplatiti na ime: Držislav Šušak, Beli Manastir; Inozemstvo  IBAN HR4223400093216605512; SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb  - PBZGHR2X; Hrvatska  IBAN HR 9823400093101664936; Naznaka: Donacija za Mislava Šuška.

 

Božica Ravlić