Izumljen tablet za slabovidne

Inženjeri su razvili prototip tableta čije sučelje kompenzira probleme s vidom pojedinog korisnika

Sustav se služi softverom koji regulira svjetlo svkog pojedinog pixela na ekranu, ovisno o naočalama i dioptriji korisnika. Istraživači su također dodali tanki plastični filter koji poboljšava oštrinu slike.

Znanstveni tim kaže da će otkriće biti od pomoći milijunima koji moraju nositi korektivne leće da se lakše služe svojim digitalnim uuređajima.

Jedna trećina Britanaca pati od kratkovidnosti i miopije, 40% Amerikanaca, a čak polovica Azijaca.

Zadnjih godina je bilo dosta pokušaja da se ekrani računala iskoriste kako bi se pomoglo kod problema s vidom. Autori najnovijeg projekta kažu da njihov prototip nudi znantno bolji kontrast i rezoluciju nego dosadašnja riješenja.

Tim s kalifornijskog sveučilišta, Berkley, zajedno s kolegama iz MIT-a, razvili su algoritam koji prilagođava intenzitet i pravac svjetla koji emitira svaki pojedini pixel, ovisno o dioptriji korisnika.  

„Značaj ovog pronalaska je to što se mi za korekciju vida, umjesto optike, služimo matematičkim izračunima. Ovo je potpuno novi način korekcije i nije nimalo štetan i nametljiv“, rekao je  i Fu-Chung Huang, voditelj znanstvenog tima i autor projekta.

Iako treba naglasiti da je ovaj projekt na samom početku, inženjeri koji stoje iza njega ističu da ima ogroman potencijal, ne samo za polje korekcija vida nego i puno šire.

Projekt će biti predstavljen na međunarodnoj konferenciji o računalnoj grafici SIGGRAPH  koja će biti održana ovog kolovoza u Vancouveru.

 

Branimir Šutalo