Centar za rehabilitaciju Stančić: Projekt deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama

Puni naziv projekta je 'Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama putem podizanja razine kvalitete udomiteljske skrbi'

Mario Stančić (prvi zdesna), koordinator projekta iz Udruge invalida Križevci

Centar za rehabilitaciju 'Stančić' nositelj je euro projekta "Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama putem podizanja razine kvalitete usluga u udomiteljstvu“. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Vrbovec, Centar za socijalnu skrb Križevci, Udruga invalida Križevci i Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci. Projekt je započeo u travnju 2014. i završava u listopadu sljedeće godine. Iznos odobrenih sredstava je 246.538,97 eura, od čega EU financira 80,49 posto.

Uloga Udruge invalida Križevci u projektu je suradnja s nositeljem projekta, animiranje potencijalnih udomitelja za udomiteljstvo, tj. promocija udomiteljstva. Podrška prilikom odabira deset osoba s intelektualnim teškoćama i osoba s invaliditetom za udomljavanje iz Centra za rehabilitaciju 'Stančić' u udomiteljske obitelji na području Koprivničko-križevačke županije, kao i podrška prilikom osmišljavanja radionica za mobilne timove i udomiteljske obitelj te pri izradi analize trenutnog stanja na terenu, u cilju maksimiziranja učinka projektnih aktivnosti prema krajnjim korisnicima.

"Osnovni cilj ovog projekta je doprinijeti socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom s područja Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije kroz jačanje kapaciteta udomiteljskih obitelji. Projekt je zamišljen da bi se educiralo 20 udomitelja te deset osoba s intelektualnim teškoćama i s invaliditetom iz Centra 'Stančić'. Napravila bi se deinstitucionalizacija tih osoba iz ustanove socijalne skrbi. To podrazumijeva dodatnu edukaciju za postojeće udomitelje i obrazovanje novih udomitelja; deinstitucionalizaciju i prevenciju institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama; popularizaciju udomljavanja te osnivanje dva kluba za osobe s invaliditetom. Klubovi će biti mjesta za društveni kontakt, razmjenu iskustava i raspravljanje o problemima, služit će kao točka podrške mobilnim timovima i točka diseminacije projekta kojom će se povećati lokalna osjetljivost na ljude u nepovoljnom položaju i potaknuti udomiteljstvo. S druge će strane mobilni timovi započeti svoj rad kroz podršku, praćenje i savjetovanje udomitelja i njihovih korisnika", izjavio je Mario Stančić, koordinator projekta iz Udruge invalida Križevci.

Od početka provedbe projekta oformljen je projektni tim kojeg sačinjavaju predstavnici Centra za rehabilitaciju 'Stančić', Centra za socijalnu skrb Vrbovec, Centra za socijalnu skrb Križevci, Udruge invalida Križevci i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci. Informirani su udomitelji s područja Zagrebačke županije i Koprivničko-križevačke županije o samom projektu i mogućnostima uključivanja u projekt. Oformljena su dva mobilna time za potporu na terenu, sačinjana od stručnjaka u polju socijalnog rada, psihologije, defektologije, kineziterapije kao i medicinskog osoblja.

Projekt bi trebao ostvariti svoj naziv - Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama putem podizanja razine kvalitete udomiteljske skrbi.

Božica Ravlić

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL


 


 


 

 

Povezane vijesti