'Prijatelji' koji mi nabijaju komplekse

PITANJE: Z. G. (36) Može savjet kako zadržati prijatelje? Mislio sam da mogu bez njih, jer sam se često razočarao. Posebno nakon bolesti koja me dovela u potpuno novu životnu situaciju.

 

Ranije sam često kasnio na dogovore, ali takav sam. Sada, dogodi se da kažem kako nemam vremena. Bojim se da znaju kako lažem. U mirovini sam, ali nemam volje vidjeti se s prijateljima, pa mi se to čini kao dobar izgovor. U biti svi oni žive bolje od mene, imaju posao i obitelj i to mi nabija komplekse. Pokušavam upoznati nekog u sličnoj situaciji, mislim da bi s takvom osobom lakše ostvario prijateljstvo. Ali nemam previše volje za puno objašnjavanja i opisivanja svog života novim ljudima. Posljedica toga je usamljenost.

ODGOVOR: Ljubav i prijateljstvo su potrebni u životu svake osobe. Postojanje bez prijatelja s kojim možemo sve dijeliti bilo bi prazno i bezvrijedno. Brojni su razlozi koji vode do gubitka prijateljstva. Kašnjenje daje lošu sliku o vama osobi koja čeka. Govori da sebe i svoje vrijeme precjenjujete, dok nju podcjenjujete. Riješite se ove ružne navike, zapišite obveze i termine te ne obećavajte što ne možete ispuniti.

Skrivanje izgovorima prezaposlenosti i umora je sebično. Takvim stavom pokazujete da sebe doživljavate kao osobu koja je previše zauzeta da podijeli vrijeme s prijateljima. Svi živimo u istom vremenu, ubrzani tempo može dovesti da prijatelje ne vidimo mjesecima, a u prijateljstvo treba ulagati. Bio to i kratak susret na kavi ili razgovor preko telefona ili Skypea, pokažite volju i želju za kontaktom. Prebacivanje krivnje na druge za probleme i nesnalaženje u životu, vi priznajete da ne kontrolirate vlastiti život. Žalosno je da ljubomora često ubija prijateljstvo.

Nesigurnost, uspoređivanje s prijateljima, njihovim izgledom i talentima, dovodi do gubitka sposobnosti da ih volite i podupirete. A pri tom zanemarujete ono bitno, vi ste orginal, zašto želite biti nečija kopija? Svako prijateljstvo zahtijeva vrijeme. Ne možete postati prijatelj u nekoliko dana, pa ne inzistirajte na prebliskom odnosu, upoznajte osobu i ako se slažete razvit će se iskreno i čvrsto prijateljstvo. Nipošto nemojte stečeno prijateljstvo olako prihvatiti i zaboraviti na dozu poštovanja, kao i pokazati riječima i gestama ljubav i privaženost.

Želite li imati prijatelja morate voljeti i vjerovati u njega, jer jedini način za prijateljstvo jeste da i sami budete prijatelj.

In-Portal