Ljubavni hormon ipak nije odgovoran za nastanak autizma

Oksitocin je prirodni hormon kojega izlučuje hipofiza i pojavljuje se kod poroda te je odgovoran, između ostaloga, za privrženost majke i djeteta, pa se zbog toga naziva i 'ljubavni hormon'


 

Niska razina hormona Oksitocina kod djece oboljele od autizma nije odgovorna za nastanak autizma, pokazala je nova studija.

Dodatno, studija je pokazala da nekoj djeci s autizmom dodatni unos 'ljubavnog hormona', kako se Oksitocin popularno naziva, može biti od koristi.

U do sada najvećoj studiji koja je analizirala razinu Oksitocina kod djece sa i bez razvojnih poremećaja, istraživači nisu primjetili da se razina Oksitocina posebno razlikuje od razine Oksitocina kod njihovih rođaka ili vršnjaka.

U isto vrijeme, objavljena je studija koja povezuje Oksitocin s poboljšanom socijalnom funkcionalnošću kod sve djece, pa tako i one s razvojnim poremećajima.

"Čini se da je Oksitocin univerzalni regulator socijalne funkcionalnosti kod ljudi“, izjavila je voditeljica studije Karen Parker sa stanfordskog sveučilišta.

Oksitocin je prirodni hormon kojega izlučuje hipofiza i pojavljuje se kod poroda te je odgovoran, između ostaloga, za privrženost majke i djeteta, pa se zbog toga naziva i 'ljubavni hormon'.

Za potrebe studije istraživači su analizirali razinu Oksitocina u krvi djece između 3 i 12 godina, koje su podijelili u tri skupine: 79 djece s autizmom, 52 njihovih rođaka bez autizma i 62 njihovih vršnjaka bez autizma ili nekog drugog razvojnog poremećaja.

Iako su zaključili da razina Oksitocina nije povezana s autizmom, istraživači su istaknuli da je razina Oksitocina direktno genetski uvjetovana. Znanstvenici su dodali da će novi nalazi biti od velike pomoći kako bismo uvidjlei kojoj djeci s autizmom je posebno potreban dodatni unos Oksitocina.

"Autizam je iznimno heterogen. Kad bismo uspjeli detektirati nov biomarkere koji bi nam pomogli da određenim pacijentima unaprijedimo terapiju, u ovom slučaju Oksitocinom, onda bi već puno napravili“, zaključila je Parker.

Branimir Šutalo


 

 

Povezane vijesti