Moja priča: Ivo Krolo

Profesoru psihologije i psihoterapeutu, samohranom ocu troje djece, život se stubokom promijenio nakon što mu je dijagnosticiran ALS, teška bolest motornog neurona. Za liječenje mu je potrebna vaša pomoć


 

Ivo Krolo (47) treba Vašu pomoć. Obolio je od amiotrofične lateralne skleroze koja mu onemogućava rad i normalan život. Skoro je potpuno paraliziran, otežano govori i ovisi o pomoći drugih. Ovaj dugogodišnji profesor psihologije, policijski službenik i psihoterapeut samohrani je otac troje djece nakon što mu je supruga preminula u 44. godini života.

"Sve je počelo oko Božića 2012. godine kada sam počeo osjećati slabost u desnoj šaci. Nisam mogao ni upaliti upaljač za zapaliti cigaretu. Otišao sam tada u zagrebački KBC Sestre milosrdnice u Vinogradskoj kako bih doznao što mi je. Obavio sam klasične pretrage – magnetsku rezonanciju mozga, vrata, kralježnice. To obavljanje pretraga trajalo je oko tri mjeseca. Liječnici su s obzirom na simptome pretpostavljali da bi se moglo raditi tek o uklještenju živca", priča Ivo.

S obzirom da su mu praktički rekli kako mu nije ništa, nastavio je normalno raditi, primati pacijente na psihoterapiju. No, s vremenom se njegovo zdravstveno stanje pogoršavalo. Počeo je šepati. Liječnici u Vinogradskoj i dalje nisu znali što mu je, pa je odlučio otići na KBC Rebro ne bi li tamo nešto više doznao. Slabost mu je tada već bila prešla na drugu nogu i sve je teže mogao hodati. Kako su mu stalno govorili da će to proći, nije se zamarao svojim stanjem. U sedmom mjesecu 2013. godine hospitaliziran je u KBC Rebro na odjelu neurologije. Nakon petodnevnih pretraga, šefica odjela je ušla u sobu i kazala mu da ima ALS, bolest motornog neurona.
Nije u tom trenutku znao ništa o ALS-u, kao ni posljedice uslijed kojih prestaju funkcionirati mišići gutanja, pa oboljeli umiru od gušenja. Amiotrofična lateralna skleroza često počinje s trzanjem mišića i slabosti u ruci ili nozi, te nerazgovijetnim govorom. ALS utječe na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje. Rani simptomi amiotrofične lateralne skleroze uključuju poteškoće s podizanjem prednjeg dijela stopala i prstiju, slabost u nogama, stopalima ili gležnjevima, slabost ili nespretnost ruku, nerazgovijetan govor i otežano gutanje, grčeve mišića i trzanje ruku, ramena i jezika. Bolest često počinje u rukama ili nogama, a zatim se širi na druge dijelove tijela. Kako bolest napreduje mišići postaju progresivno slabiji dok ne dođe do paralize. To na kraju utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje.

U teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalazi, jedino mu preostaje biti optimističan. Nada se da će mu ljudi dobre volje pomoći prikupiti novac za liječenje u Kini. Riječ je o alternativnoj metodi presađivanja matičnih stanica iz pupkovine fetusa. Provodi se u Pekingu u ReLife International Medical Centru, a da metoda može biti učinkovita dokazuje i Kristijan Horvat, prvi Hrvat koji je otišao u Kinu na takvo liječenje i ozdravio. Iz Pekinga se vratila i Štefanija Horvat koja nakon presađivanja matičnih stanica može pomaknuti nogu, a stvarni će se rezultati znati između tri i šest mjeseci nakon završetka liječenja.
"Troškovi liječenja i puta iznose između 300.000 i 400.000 kuna. Moj križ je težak, ali sam odlučan nositi ga do kraja. Hvala svima u ime moje djece koji mi nesebično pomažu nositi taj teret. Također, molim sve koji su u mogućnosti da doniraju sredstva za moje liječenje", veli Ivo Krolo.
Uplate se mogu izvršiti na njegov osobni račun: Ivo Krolo, Raiffeisen banka
IBAN HR 5924840083115366135
Piše: Božica Ravlić


 


 

 

Povezane vijesti