'Posljednja nada' u Krapini: Dućan humanosti i dobrote za obitelji osoba s invaliditetom

"Trenutačni prioritet su nam obitelji teškog imovinskog stanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, no, ako ćemo imati mogućnosti, svakako planiramo povećati broj korisnika", kaže Mirko Prelčec, predsjednik 'Posljednje nade'

 

Humanitarna udruga 'Posljednja nada' iz Krapine 26. kolovoza 2 otvorila je prvi besplatni dućan za siromašne na području Krapinsko-zagorske županije.

"Ljudima treba pomoći, na nas se može računati i uvijek ćemo pružati podršku za ovu namjenu", rekao je za In-Portal Josip Mihalić, direktor tvrtke Jedinstvo koji je besplatno na neodređeno vrijeme ustupio prostor za ovaj dućan na adresi Frana Galovića bb.

Dosadašnjim se donacijama - koje su osigurali Lidl, DM, Mesnice "Kudelić" i poduzetnik Zdenko Vidović - planira jedna opskrba sedam obitelji s paketom osnovnih živežnih namirnica i higijenskih potrepština dostatnih za cijeli mjesec. Promociji dućana prisustvovale su i obitelji-primatelji pomoći. Milka Mikulec, samohrana majka kćerke s intelektualnim teškoćama sa zahvalnošću je primila prvi paket za koji kaže da će olakšati siromaštvo u kojem žive.

"Trenutačni prioritet su nam obitelji teškog imovinskog stanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, no, ako ćemo imati mogućnost,i svakako planiramo povećati broj korisnika, obzirom da je na području Krapinsko-zagorske županije registrirano 4.800 korisnika socijalne pomoći. Ovo je veliki pothvat za cijelu županiju. I dalje nam se javljaju ljudi u potrebi, ali i oni koji su spremni pomoći. Živežne namirnice i druga potrebita sredstva prikupljaju se temeljem sporazuma s trgovačkim centrima Lidl i KTC u kojima su trajno postavljene košare u koje sugrađani mogu deponirati donirane artikle. Također se u prostor navedenog dućana mogu dovesti razni kućanski predmeti, odjeća, obuća, pokućstvo, namještaj, kao i nekvarljiva hrana, artikli osobne higijene i slično. Veliki je broj osoba koje su gotovo zaboravljene od državnih, regionalnih i lokalnih resornih institucija zbog kojih ne ostvaruju svoja zakonska prava te im i u tom dijelu želimo pružati podršku. Želja nam je da se društveno–političke strukture pokrenu na duhovnoj komponenti s ciljem buđenja društva i pomoći obespravljenim, siromašnim i potrebitim. Veliku potporu u realizaciju ideja imam od obitelji i volontera", kazao je Mirko Prelčec, predsjednik humanitarne udruge 'Posljednja nada'.

Održanoj promociji prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina i zamjenik župana za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, no, kako doznajemo, iza ovog projekta ne stoje županijske i političke strukture.

Humanitarna udruga za građane organizira i 'Obrok za poslije', te koordinira aktivnosti projekta 'Kruh za poslije' na području Krapinsko-zagorske županije.

Božica Ravlić