Autizam: Veličina glave kod dojenčeta nije indikator za rizik od bolesti

U analizu su uključena djeca s povećanim rizikom – djeca kojoj je netko od braće i sestara obolio od autizma – i oni koji u obitelji nemaju bliskih rođaka s autizmom

 

Dugo se smatralo da postoji veza između veličine glave dojenčeta i povećanja rizika za razvitak autizma, ali nova opsežna studija sugerira da za takvu vezu nema nikakvih dokaza.

Analizirajući podatke od više od 700 djece, istraživači su zaključili da povećana glava nema nikakve direktne veze s povećanjem rizika za razvitak autizma.

U analizu su uključena djeca s povećanim rizikom – djeca kojoj je netko od braće i sestara obolio od autizma – i djeca koja nemaju u obitelji bliskih rođaka s autizmom. Istraživači su pratili dječji rast od 6 mjeseci do treće godine života.

Iako je kod određenog broja djece s povećanim rizikom došlo do razvitka autizma ili nekog razvojnog kašnjenja, nije primjećena nikakva razlika u općem rastu ili obujmu glave između onih koji su oboljeli od autizma i ostale djece, navodi se u studiji objavljenoj u on-line znanstvenom časopisu The Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti