Ljubica Uvodić Vranić: Bijes zbog ponižavanja na poslu

PITANJE: Verica (28) Završila sam Ekonomski fakultet i ovo je prvi posao u struci. Sretna sam što u današnjoj teškoj situaciji koja pogađa moju generaciju imam posao. Ipak, brine me moje povremeno ponašanje, tj. bijes koji pokušavam potisnuti...

... Kako sam najmlađa i nova među svojim radnim kolegama često me šalju da obavljam poslove koji nemaju veze s mojim obvezama. Primjerice, u dućan, po kavu, a moram i zvati i obavljati njihove poslove. Pokušavam ostati smirena, ali ponekad osjećam strašan bijes koji pokažem tek kod kuće. Kako da korigiram sebe? Ovo postaje ozbiljan problem za mene, osjećam se manje vrijedna i bijes iskaljujem na ljudima koji nisu krivi za moje probleme na poslu.
ODGOVOR: Draga Verice, lijepo je da imate posao. Nažalost iz Vašeg se pisma ne razumije radite li kod privatnika ili u državnoj službi. Također ne znamo kako ste dobili posao – po vezi ili putem natječaja. Imate li dovoljno posla? O odgovorima na prethodna pitanja ovisi Vaša strategija na poslu. Ako su svi zagušeni s obavezama a Vi ne, normalno je i logično da im pomognete. Tako bisteLjubica Uvodić Vranić autorica je nekoliko bestselera iz područja psihologije napravili i u vlastitoj kući, zar ne? Ako je majka (iako je inače frizerka, doktorica ili učiteljica, a ne čistačica) prezaposlena pa nije stigla nešto oprati ili pospremiti – logično je da joj pomognete. Na poslu to nije baš tako logično jer se na poslu razlikuje privatno od službenog. Možete tu i tamo napraviti kolegi neku manju uslugu, ali kao što to i sami dobro osjećate -  to ne bi trebalo biti pravilo. Ne znam imate li Vi opis posla? Što piše u tom opisu? Imate li dovoljno tog Vašeg posla? Možete li reći Vašim kolegama na poslu: oprostite u gužvi sam pa neću stići? Ili možda na neki drugi način. Na primjer: radije bih Vam pomogla nešto napraviti u vezi posla kojega Vi radite tako da usput nešto naučim, a Vi onda možete obaviti taj Vaš privatni posao za to vrijeme. Bojite li se tako nešto reći?

Imate li šefa ili mentora? Ili nekoga u koga imate povjerenja a kome biste se mogli požaliti? Reći da imate posla pa ne stignete. Ili reći da nemate dovoljno posla i da molite da Vam se dade više posla tako da ne morate pomagati kolege u njihovim privatnim poslovima.

Ljubica Uvodić Vranić, profesorica psihologije