Pomozimo djeci s invaliditetom: Našoj se djeci uskraćuje pravo na školovanje

In-Portal u cjelosti objavljuje potresno pismo Facebook grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom' u kojemu se uz ostalo govori o nebrizi države da se djeci s teškoćama u razvoju osiguraju asistenti u nastavi, usprkos činjenici da se u tu svrhu – nevjerojatno ali istinito! - moglo iskoristiti 30 milijuna kuna iz EU fondova


Ustavom RH i Konvencijom UN-a zagarantirano je pravo djeci s teškoćama u razvoju da se školuju sukladno svom stanju i potrebama.
Međutim, opće je poznata činjenica da su djeca s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj sustavno i godinama diskriminirana, pa tako i ova školska godina za roditelje djece s teškoćama u razvoju donosi ponovno isti problem nerješenog pitanja asistenata u nastavi i vrtiću. Asistenti su i dalje siva zona školstva. Ne postoji sustavno i centralno rješenje za ovaj problem.

Već godinama se upozoravaju nadležni kako su asistenti NEOPHODNI i kako bez njih djeca s teškoćama nemaju adekvatne uvjete i ravnopravnu mogućnost školovanja.

Minimalan broj asistenata financira se iz gradskih i županijskih proračuna.

Niti jedno ministarstvo ne preuzima odgovornost sustavnog financiranja asistenata u nastavi, tek se jednom godišnje izbaci natječaj za minimalan broj asistenata pa djeca ovise o sposobnosti pojedinih udruga da napišu projekt. Naravno, pod uvjetom da dijete uopće ima udrugu u blizini, što u velikom djelu Hrvatske nije moguće.
Republika Hrvatska ove je godine imala jedinstvenu priliku da sa svojim županijskim i gradskim upravama aplicira na europske fondove i iskoristi 30.800.000 kuna nepovratnih sredstava za financiranje asistenata u nastavi.
Međutim, prema neslužbenim rezultatima natječaja, tek tri osnivača osnovnih i srednjih škola (županije i gradovi) projektom su osigurala sredstva iz EU fonda.

Iako je država svjesna da ta sredstva nema u svom proračunu, iako znaju za dugogodišnji problem asistenata u nastavi i vrtiću, iako su imali priliku barem jednu godinu olakšati agoniju djeci i roditeljima zapošljavanjem asistenata preko ovog fonda da oko 750 djece diljem države realizira svoje pravo na školovanje, iako je sve bilo na dlanu - ova prilika je izgubljena.
Kako je moguće da se - uz toliko regionalnih razvojnih agencija, ljudi i tijela državne uprave, direktno i indirektno uključenih u rad na projektima Europske unije - BESPOVRATNIH TRIDESET MILIJUNA KUNA NE ISKORISTI?

Tko će sada osigurati asistente u nastavi, hoće li se ministarstva koordinirati i stvoriti budžet za plaćanje asistenata?

Mi iz inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom' od prvog prosvjeda upozoravamo na ovaj problem.
Prije dvije godine Vladi RH upućen je prvi popis zahtjeva među kojima jasno i izričito stoji da se asistenti u nastavi moraju sustavno riješiti!
Vlada MORA uputiti u hitnu izradu Zakon koji će regulirati nadležnost, edukaciju, zapošljavanje i plaćanje asistenata u nastavi za svu djecu s teškoćama u razvoju koji pohađaju predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske programe, bez iznimki, kako se više nikada ne bi dogodilo da djeca ovise o tom imaju li u blizini udrugu koja zna napisati projekt. Da se ne ponavljaju sustavne diskriminacije jer dijete koje živi u ruralnoj sredini ima jednako pravo na školovanje kao dijete koje živi u gradovima s više udruga i puno većim proračunom.

Imaju li naša djeca i roditelji pravo bezbrižno dočekati školsku godinu?

Samo roditelji djece s teškoćama u razvoju za početak školske godine prate i hvataju projekte, provode dane moleći po svojim gradovima, tražeći donacije za plaćanje asistenata, tražeći čudo da izguraju školsku godinu kako bi i njihovo i sva ostala djeca u razredu imala zdravu atmosferu na nastavi!
Hoće li roditelji s minimalnim primanjima koji i sada plaćaju velik dio onog što im je nužda, a sustav im ne omogućava, morati iz svojih džepova plaćati i asistente u nastavi kako bi njihova djeca mogla ići u školu?

Ovim putem apeliramo na sve istraživačke novinare, medije i medijske kuće da nam pruže ruku suradnje i naprave koliko je u njihovoj moći kako se ovo pitanje ne bi bacilo pod tepih te kako bi se iznjedrilo sustavno rješenje za tisuće djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj!

Facebook inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Foto: Luka Đukez


 

 

Povezane vijesti