Borba za asistente u nastavi: Ministarstvo obrazovanja odgovorilo roditeljima djece s invaliditetom

In-Portal u cjelosti prenosi odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Facebook inicijativi 'Pomozimo djeci s invaliditetom', skupini ogorčenih roditelja koja je jučerašnjim otvorenim pismom podigla priličnu prašinu tvrdnjom o diskriminirajućem položaju učenika s teškoćama u razvoju

Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta

"Uzimajući u obzir potrebe učenika s teškoćama kao i ograničena sredstva koja su osnivači škola, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, imali za osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama, MZOS je u 2014. iz Europskog socijalnog fonda pribavio sredstva u iznosu od 44.705.000 kuna za financiranje rada pomoćnika u nastavi te je organizirao pozivni natječaj za osnivače škola kako bi im ta sredstva i dodijelio. 
Natječaj u okviru Europskog socijalnog fonda "Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ još nije završen. Cjelokupna procedura natječaja, zajedno s rokovima, sukladna je Zajedničkim nacionalnim pravilima. Prema tim pravilima ne možemo govoriti o rezultatima dok natječaj još traje.
Natječaj se provodio po fazama (5) te su prijavitelji koji nisu zadovoljili kriterijima u određenoj fazi o tome i obaviješteni i imali su pravo žalbe. Podaci u medijima o broju županija koje su „prošle“ na natječaju netočni su, a konačni rezultati znat će se po završetku natječaja, u najskorijem roku tijekom ovog mjeseca. Osigurana sredstva u iznosu od 44.705.000 kuna omogućit će financiranje više predloženih, kvalitetnih projektnih prijava i bit će u potpunosti iskorištena. 

Facebook inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom': S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom NE

Podsjećamo da je natječaju, 15. listopada 2013., prethodio sastanak u MZOS-u s osnivačima škola (jedinicama lokalne i područne/regionalne samouprave) na kojem su informirani o mogućnostima za financiranje rada pomoćnika za učenike s teškoćama u razvoju u školama putem natječaja o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Europskog socijalnog fonda 2014. godine. Predstavnici županijskih ureda informirani su kako je riječ o otvorenom natječaju u formi nadmetanja između prijavljenih projekata. Također, za osnivače škola, MZOS je organizirao informativnu radionicu na tu temu. 
I na kraju, svjesno važnosti potreba osiguravanja pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, MZOS priprema poseban natječaj o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjen udrugama, namjenski, za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi." 

MZOS

Foto: Robert Anić/PIXSELL

 

Povezane vijesti