Udruga PINO: Manipulacija novim znakovima pristupačnosti dozlogrdila je vozačima s invaliditetom

"Mi kao udruga učestalo ukazujemo na veliki broj starih hrvatskih znakova pristupačnosti. Osobe bez invaliditeta postavljaju ih u automobile tako da se ne vidi do kada vrijede", otkriva Petar Periš, predsjednik Udruge PINO Split

Članovi udruge PINO s paraolimpijkom Antonijom Balek

Udruga PINO Split 3. rujna konkretnom je akcijom ukazala na nezakonito korištenje znaka pristupačnosti, pri čemu su dijelili i prigodne letke. Na njihovu inicijativu odazvala se prometna policija i HVIDRA. Pronađenih 16 prekršitelja sankcionirala je prometna policija, a vozila je odvezla pauk služba.

"Mi kao udruga učestalo ukazujemo na veliki broj starih hrvatskih znakova pristupačnosti. Osobe bez invaliditeta postavljaju ih u automobile tako da se ne vidi do kada vrijede. Unatoč odredbama Pravilnika o znaku pristupačnosti koje vrijedi u svim zemljama EU: Pri parkiranju potrebno je znak pristupačnosti vidljivo istaknuti na prednje vjetrobransko staklo", rekao nam je Petar Periš, predsjednik Udruge PINO Split.

"Vozila s nevažećim znakovima zauzimaju veliki broj parkirnih mjesta obilježenih za osobe s invaliditetom koje ne mogu koristiti svoje pravo i gube mjesto za parking. Problem je i propust države što se na novi Europski znak pristupačnosti, koji se tiska na običnom debljem papiru, ZABORAVILO staviti zaštitu protiv skeniranja. Stoga je u opticaju veliki broj skeniranih Europskih znakova pristupačnosti. Ti korisnici rade kažnjivo djelo i nije normalno da se to tolerira u Republici Hrvatskoj, kao niti u ostatku Europske unije. Činjenica je da se u Hrvatskoj duže od godinu dana, po mom mišljenju, izdaju nevažeći znakovi. Skenirane znakove pristupačnosti članovi udruge PINO, kao i policija, ne mogu otkriti iz navedenih razloga. Od početka izdavanja znakova bez zaštite pokušavamo od nadležnih ishodovati povlačenje znakova bez zaštite i inicirati izdavanje ispravnih znakova pristupačnosti prema zakonskoj regulativi. Do danas nema primjerene reakcije državnog aparata, no ne odustajemo. Ovo nije problem samo osoba s invaliditetom unutar Hrvatske, jer ulaskom u Europsku uniju parkirna mjesta za OSI postala su mjesta za OSI Europske unije.

Činjenica je da se novi Europski znakovi pristupačnosti, koji imaju originalno žute zvjezdice i pečat državne uprave koja ih je izdala, poslije kratkog vremena uslijed loše kvalitete boje pretvaraju u znakove s bijelim zvjezdicama, te bez pečata koji izblijedi. Stoga iz Udruge PINO apeliramo na korisnike koji su platili 70 kuna novi Europski znak pristupačnosti da nakon promjena traže besplatnu zamjenu znaka koji može biti uzrok problema.

Imamo izuzetno dobru suradnju s policijom i Hvidrom, pa ove godine planiramo još akcija s ciljem uvođenja reda na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom", zaključio je Periš.

Božica Ravlić

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

 

Povezane vijesti