Zagreb: Metropola u znaku Europskog tjedna mobilnosti

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić najavila je na konferenciji za novinare da će u akciji ove godine sudjelovati oko 200.000 građana


Uz poruku "Naše ulice - naš izbor", jučer je na zagrebačkom Cvjetnom trgu počeo ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti (kretanja).

Brojni događaji, radionice, treninzi, prezentacije i edukativni programi trajat će do Dana bez automobila, 22. rujna, za kada je najavljena 14. Zagrebačka žbica, vožnja biciklima kroz središte Zagreba koje će biti zatvoreno za automobilski promet.

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić najavila je na konferenciji za novinare da će u akciji ove godine sudjelovati oko 200.000 građana.

Ustvrdila je kako je Zagreb ljestvicu mobilnosti podigao na visoku razinu, te poručila da zagrebačke ulice i trgovi trebaju koristiti i služiti dobrobiti građana, prije svega onih koji imaju problema s kretanjem - osobama s invaliditetom, starijim osobama i djeci.

Europski tjedan mobilnosti svake se godine obilježava u organizaciji Europske komisije od 16. do 22. rujna s ciljem poticanja javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju ostali gradski uredi i službe, kao i brojne ustanove, tvrtke i udruge.

Hina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti