Moja priča: Tibor Sabo, poznatiji kao MC Rima

Čudna je to biljka – endemična, reklo bi se – taj razigrani mladić koji se odaziva na ime Tibor Sabo. Poklonicima rap i hip hop glazbe poznatiji je kao MC Rima.

 

Ono što Tibora izdvaja iz sivila njegove generacije, koja s razlogom ne vjeruje u veselu budućnost, jest upravo zarazna vjera da se voljom, pozitivnom energijom i talentom može izgraditi bolje sutra.

Tibor je rođen 14. listopada 1990. u Osijeku. Bio je dječak s cerebralnom paralizom, ali za njega invaliditet nikada nije bio hendikep. Cerebralnu je paralizu naprosto doživljavao kao stanje stvari, ono što ga temeljno ne definira kao čovjeka.

Od malih nogu pokazuje zanimanje za rime, poeziju i glazbu. Prvi dodir s rap glazbom dogodio se krajem 90-ih godina, kada je čuo singl 'Hrvatski velikani' i danas omiljene mu grupe Tram 11.

"Prve rime nastale su jako rano, još u osnovnoj školi, a usmjerenje ka rap glazbi 2006. godine, kada odlazim u Zagreb i upisujem ekonomsku školu u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava. Mnogo mog slobodnog vremena rezultirao je tekstovima koji su kasnije uglazbljeni", priča nam Tibor.

Godine 2007. dogodio mu se spontani freestyle (rimovanje iz glave na glazbenu podlogu) i tako je, baš kao i Eminem u filmu '8 miles', punim plućima počeo udisati zrak na glazbenoj vjetrometini. Talent je bio neosporan. Tome u prilog govori i činjenica da je već iste godine osvojio je i prvo MC battle natjecanje u '1 vs 1' kategoriji. Onaj stari Tibor svoj je identitet zadržao samo privatno, za ostatak svijeta postao je MC Rima.

Danas MC Rima iza sebe ima nekoliko titula prvaka i vice prvaka u freestyle natjecanjima širom Balkana, usto i redovito gostuje na službenim albumima kod ikona domaćeg hip hopa kao što su Target, General Woo & Kandžija.

Član je svijetske ekipe Original Skillz Crew Worldwide Zulu Nation, koja djeluje u više od 50 zemalja svijeta.

Nakon brojnih studijskih demo snimaka 2013. godine, kao nezavisno izdanje, izlazi album 'Mikrofon & lopata', u suradnji sa producentom Ivanom Svržnjakom Svrletom i Branimirom Tonkovcem Tozom, koji se sastoji od 13 pjesama a gosti su gore spomenuti Kandžija, Toxara, Brka, DeYo & DJ Jopa. O kakvom je prvijencu riječ dovoljno govori podatak da se krug njegovih fanova znatno proširio, o čemu možete i sami posvjedočiti posjetite li njegovu stranicu facebook.com/mc.rima.music

Nastupe MC Rima odrađuje po cijelom Balkanu, pa i šire.

"Uz glazbu radim i kao agent u pozivnom centru. Posao je odličan jer se radi od kuće putem telefona i interneta pa mi tako ostane više vremena za glazbu. Najveći uzori u rapu i dan-danas su mi Tram 11, Dj Premier & Big L. Najdraži nastup do sada mi je definitivno onaj za projekt 'Drugo lice invalidnosti' u rodnom Osijeku s beogradskim kolegom i velikim prijateljem Smoke Mardeljanom. Unatoč invaliditetu kolege su me super prihvatile te sam gostovao na projektima najvećih hrvatskih rap imena, poput Kandžije i Generala Wooa. Nije mi teško, radim što volim i ljudi to prepoznaju. Zbog toga sam im zahvalan na podršci", zaključuje svoju priču Tibor, pardon - MC Rima

Tiborov je moto mir & ljubav, to je onaj princip koji ga vodi kroz život. A sve ostalo samo mu se nadodaje.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti