Bravo majstore: Krsto Kovačević iz ŠK Stjepan Bosak – URIHO brončani na Svjetskom prvenstvu u šahu za OSI

"Medalja je plod višegodišnjeg truda, a naravno da dio uspjeha pripada mojoj majci i asistentu koji mi uvijek pomažu na natjecanjima", kaže osvajač bronce

Krsto Kovačević (prvi slijeva) na proglašenju najboljih šahista u kolicima

U Srbiji, točnije u Banji Junaković blizu Apatina, završeno je Svjetsko prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom, u organizaciji IPCA-e (International Physically Disabled Chess Association) i Šahovskog saveza Vojvodine.

Igralo se devet kola, s tempom od 90 minuta po igraču, s dodatkom od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Na glavnom turniru natjecalo se 33 šahista odnosno šahistica iz 12 zemalja, a hrvatski reprezentativac Krsto Kovačević, ujedno i član ŠK Stjepan Bosak“ – URIHO, osvojio je pet bodova i tako osvojio broncu u kategoriji šahista u kolicima. Ono što svakako treba naglasiti je da je Krsto Kovačević ovim rezultatom u slučaju da ga ponovi ili nadmaši na sljedeća dva Svjetska prvenstva, otvorio mogućnost nastupa u reprezentaciji IPCA-e na sljedećoj Šahovskoj olimpijadi.

"Presretan sam ostvarenim uspjehom na ovom prvenstvu. To je plod višegodišnjeg truda, a naravno da dio uspjeha pripada mojoj majci i asistentu koji mi uvijek pomažu na natjecanjima. Također se želim zahvaliti svima koji su mi osigurali da mogu neometano nastupiti na 14. Svjetskom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom. Moje misli se sada okreću prema državnom prvenstvu u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, na kojem ću nastupiti za svoj klub ŠK Stjepan Bosak - URIHO“, rekao nam je brončani u konkurenciji šahista u kolicima Krsto Kovačević.

Ovogodišnji Svjetski prvak postao je IM Andrei Obodchuk iz Rusije sa 7,5 bodova, koji je nakon prošlogodišnjeg pokleknuća ponovno vratio naslov. Za osvajanje titule ključnim se pokazala pobjeda u 8. kolu nad prošlogodišnjim prvakom Igorom Yarmonovom iz Ukrajine koji je završio kao drugoplasirani.

Iznenađenje turnira priredio je Indijac Krishna Karthik Venkata koji je osvojio treće mjesto u ukupnom poretku, i time automatski stekaošahovsku titulu FIDE majstora. U konkurenciji žena naslov je osvojila Anto Jennitha iz Indije, ispred Aleksandre Aleksandrove i Marine Kaydanovich.

Sljedeće Svjetsko pojedinačno prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom igra se u Češkoj 2015. godine.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti