Naša priča: Sonja i Dora Perčin

Samohranoj majci Sonji život se gotovo u sekundi promijenio kada je njezinoj kćerkici dijagnosticirana leukemija, a ona sumnja da ju je uzrokovalo cijepljenje. Opterećena kreditima, ljude dobra srca moli za pomoć kako bi njezina Dora dobila priliku za sretno djetinjstvo

Dobro i loše događa se u sekundi i nikada nas ne dočeka spremne. Sonji Perčin, profesorici hrvatskog jezika i sociologije u Srednjoj školi Pakrac, život se potpuno izmijenio u 'treptaju oka'. Mirna svakodnevica, posao, solidna primanja, život u obiteljskoj kući s majkom.

Danas je Sonja očajna mama koja se bori za svoje najdragocjenije blago, jednoipolgodišnju kćer Doru. Nakon prolongiranja cijepljenja i sumnjičavosti prema njemu, izazvanog saznanjima o problemima koje mogu izazvati, odvela je svoju tada petnaestmjesečnu Doru na redovno cijepljenje. Deset dana nakon cijepljenja Dora je dobila temperaturu 40 stupnjeva Celzijusa, koja je drugi dan malo pala, a Sonja ju je odvela u bolnicu.

Rezultati analize krvi pokazali su veliko povećanje leukocita i prve sumnje na neku bakterijsku infekciju, a potom i na mononukleozu, nisu se potvrdile. Stanje se poboljšalo, ali svaka dva tjedna nastavili su kontrolirati leukocite. Oni su i dalje malo rasli, pa malo padali.

Početkom lipnja na kontroli su leukociti ponovno bili povećani i uputili su ih u KBC Zagreb, gdje su uslijedile dvije punkcije koštane srži. Dora boluje od juvenilne mijelomonocitne leukemije te neurofibromatoze. Službeno nije potvrđen uzrok pojave ove bolesti, no Sonja sumnja da je ona posljedica cijepljenja. Naglašava da se do tada Dora normalano razvijala i rasla, normalno se razvijao i govor i motorika. Dora treba mamu koja u ovim teškim trenucima, uz stalan strah i borbu s bolešću, mora moliti pomoć. Iako je svakome njegova bol najteža i najveća, njegovo dijete najvrjednije i sve će učiniti za njega, strašno je u kakvom mi to društvu živimo!? Danas pišemo o Dori, a koliko je još djece koja ovise o pomoći osviještenih pojedinaca. Hoće li svanuti dan kada će roditelj u ovako stresnim trenucima moći biti ono najpotrebnije, potpora i utjeha?

Uz svu količinu brige ova samohrana majka ovisi o pomoći poznatih i nepoznatih osoba, a iz nadležnih institucija ističu skrb za najranjivije dok šeću i slikaju se na raznoraznim javnim događanjima grleći djecu tek za potrebe samopromocije.

U organizaciji Palijativnog tima LiPa 2. listopada 2014. od 10 do 12 sati, Pakrac, Trg dr. Franje Tuđmana, Zaklada Ana Rukavina poziva Vas da upisom u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica postanete potencijalni darivatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica za Doru Perčin.

"Teško mi je ovo govoriti, ali moram, jer ne znam kako dalje. U velikim sam problemima. Prošle godine mi je preminula majka koja se dugo godina borila s karcinomom. Ostala sam sama s mojom malenom kćerkicom koja mi je sve na ovome svijetu i zbog nje ovo radim. Ona ima godinu i pol i ne zna zbog čega je njezina mama tužna. Nakon smrti majke ostali su krediti, koje sam morala preuzeti na sebe, a imam i svoj kredit. Nekako sam to sve uspijevala riješiti, ali sad sam došla do toga da ne mogu više dalje. Iako imam plaću ne ostane mi skoro ništa. Zadnjih nekoliko mjeseci moram često na pretrage s kćerkicom u Zagreb

Problem je leukemija i već dva puta su djetetu radili punkciju koštane srži, a sve je počelo nakon cijepljenja. Svaki taj put plaćam 600 kuna. Nisam platila režije, opomene polako dolaze. Ne želim oduzimati puno vašeg vremena, ali ako možete i imate mogućnosti pomoći mi, meni puno znači i 1 kuna, 50 kuna, koliko možete. Svaka pomoć nam je dobro došla. Svjesna sam da svi živimo u teškim vremenima, ali ja nemam drugog izbora i ovo je jedino što mogu napraviti. Moja kćerkica i ja zahvaljujemo od srca na pomoći, ako ne možete pomoći i dalje znamo da ste uz nas. S našom pričom izlazim u javnost kako bih znala da sam bar nešto pokušala", napominje Sonja Perčin.

Broj tekućeg računa je kod Privredne banke HR8823400093210545094; Devizni račun Zagrebačke banke IBAN HR0723600003224122134BIC:ZABAHR2X.

Piše: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti