Uginula kujica Zola, simbol borbe za prava slijepih

Postala je poznata kada je slijepom Mirsadu Bećiroviću bilo je uskraćeno da sa Zolom putuje vlakom, iako je od Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Zola imala Rješenje i iskaznicu o pravu slijepe osobe da se s psom vodičem koristi sredstvima javnog prijevoza

Tužna je ovo vijest ne samo za članove Hrvatske udruge za pse vodiče i mobilitet, nego i za ljubitelje pasa općenito. Prvi pas vodič slijepih u Karlovačkoj županiji - Zola, koja je bila poznata po sudjelovanju u promidžbi ljudskih prava osoba s invaliditetom, uginula je u dobi od 14,5 godina, priopćila je Udruga slijepih Karlovačke županije (USKA).
Zola je kao radni pas desetak godina promovirala ljudska prava osoba s invaliditetom, te je, zbog obilaska vrtića, škola i svih važnijih događanja mijenjala svijest građana, ali i hrvatske zakone, te je postala prepoznatljiv brand Grada Karlovca i Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Još 2006. godine slijepom Mirsadu Bećiroviću bilo je uskraćeno da sa Zolom putuje vlakom, iako je od Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Zola imala Rješenje i iskaznicu o pravu slijepe osobe da se sa psom vodičem koristi sredstvima javnog prijevoza.

Zaslužena mirovina

Od tog dana, zbog medijskih kritika takvog odnosa prema Bećiroviću i kuji Zoli slični su događaji u Hrvatskoj bili samo sporadični, te osobe u pratnji službenih pasa od tada imaju slobodan pristup na javna mjesta, budući da njihovi psi imaju položen ispit pred stručnim povjerenstvom o spremnosti za to.

Zola i njena popularnost pridonijela je tome da se slijepim osobama omogućilo da glasaju na izborima tajno, bez tuđe pomoći, uz perforiranu plastičnu foliju preko brojeva izbornih lista, a među prvima u Hrvatskoj učinio je to Bećirević uz pomoć Zole.

Zola je, kako je priopćila USKA, uginula jutros nakon što je tri godine provela u mirovini, ali će ostati u prvim slikovnicama edukacije djece i drugih hrvatskih građana o pravilnom pristupu i komunikaciji ljudi sa slijepim osobama, te je opjevana i u nekim pjesmama.

In-Portal / Hina

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL