Drugo lice invalidnosti: Osobe s invaliditetom nisu socijalni slučajevi već kvalitetna radna snaga

"Odgovorno tvrdim, nisu problem poslodavci već mi i neaktivnost osoba s invaliditetom", kategoričan je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i voditelj projekta Drugo lice invalidnosti


 

Projekt 'Drugo lice invalidnosti' koji provode Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani, predstavljen je i u Zagrebu. Projekt sufinanciraju Europska unija, sredstvima iz Europskog socijalnog fonda te Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

Gosti/izlagači na predstavljanju bili su pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna; zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekač Knežević; Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dr. Lidija Hrastić-Novak, privremena ravnateljica; Hrvatska udruga poslodavaca, Milica Jovanović, pravna savjetnica; Hrvatski zavod za zapošljavanje, Marijana Senjak, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s faktorima otežane zapošljivosti, iz Središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; Grad Zagreb, mr.sc. Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

"Grad Zagreb pokazuje iznimnu osjetljivost i ulaže velike napore u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom te sustavno skrbi o njihovim potrebama i pravama. Ovaj projekt je na razini Hrvatske, što mi je izuzetno drago jer samo partnerski možemo učiniti najviše moguće", rekla je Višnja Fortuna.

"Broj pritužbi Uredu pravobraniteljice osoba s invaliditetom na onemogućavanje zapošljavanja OSI bilježi zadnjih godina trajno rast. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vidljivo je da OSI u zapošljavanju brojkama bilježe lagani porast, pa kada se usporedi sa ukupnim brojem nezaposlenih osoba u Hrvartskoj, netko može stvoriti krivu sliku da u tom području zapošljavanja OSI nema problema, no to nije tako", napomenula je Mira Pekač Knežević.

"Naša cilj je promijeniti javnu percepciju osoba s invaliditetom kao isključivo socijalnih i medicinskih slučajeva omogućavanjem svim osobama s invaliditetom da se predstave široj javnosti, a posebice poslodavcima, kao aktivni i odgovorni građani koji svojim sposobnostima, radom i društvenim angažmanom doprinose kreiranju tolerantnog i demokratskog društva, uključivog za sve građane i građanke. Društvo je to koje stvara barijere da se ljudi nose sa vlastitim invaliditetom i aktivno žive", rekla je Mihaela Jović Karešin, predsjednica Udruge za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani.

"Cijelo vrijeme govori se - osoba s invaliditetom. Ja nisam osoba s invaliditetom, ja sam Ante Raos", riječi su kojima je predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i voditelj projekta Drugo lice invalidnosti predstavio projekt.

"Često ističemo pojam građani u društvu, zašto mi ne bi bili građani i imali svoja prava. Meni nije relevantna Konvencija UN-a o pravima OSI, već Ustav Republike Hrvatske koji mi omogućava da kao svaki drugi građanin mogu odgovorno izvršavati svoje obaveze, što u ovom trenutku ne mogu. Slušajući što se sve učinilo za OSI pitam se zašto nam je onda još uvijek teško. Ako ne ulažemo i omogućavamo osobama s invaliditetom da svojim kompetencijama i znanjima budu aktivni članovi zajednice ne vrijede zakoni i podrške. Svaki izazov invalidnosti je individualan i tako mu treba pristupiti. Konstantno ponavljam donijeli smo zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, ali on je neprovodiv iz jednog razloga. Odgovorno tvrdim, nisu problem poslodavci već mi i neaktivnost osoba s invaliditetom. Imamo tri alata u Hrvatskoj. In Portal - portal za osobe s invaliditetom, nedavno otvoren radio za OSI u Slavonskom Brodu te web platformu kojom smo omogućili da bude buduća burza rada za OSI. Koliko smo se mi potrudili da svojim informacijama obogatimo njihov sadržaj? Platformu smo osmislili kroz korisnički forum na kojem OSI mogu iznijeti svoje aktivnosti, probleme, kritike te će omogućiti da dođemo do saznanja koja su to zanimanja da bi se OSI zapošljavale. Istovrememo poslodavci mogu komunicirati s OSI u kojem pravcu reagirati da bi ih zaposlili. OSI su neiskorištena prilika i veliki potencijal koje društvo zanemaruje. U ovom projektu osim što smo omogućili komunikaciju između poslodavaca i svih ostalih grupacija željeli smo motivirat poslodavce i sve zainteresirane u tom pravcu pa smo osmislili priznanje u liku ambasador zapošljavanja OSI koji će dobiti svatko tko će se reklamirati putem naše web platforme ili na drugi način potencirao zapošljavanje OSI", rekao nam je Ante Raos.

Registrirajte se na korisnički forum Drugo lice invalidnosti drugo-lice-invalidnosti.org/forum-osi

Piše: Božica Ravlić