Oživi me: I vi možete biti anđeo čuvar koji će nekome podariti život u trenutku zastoja srca

Kampanjom 'Oživi me', čiji je nositelj Zaklada Hrvatska kuća srca, želi se podići razina svijesti građana te educirati javnost o važnosti poznavanja jednostavnih postupaka oživljavanja osobe koja doživi srčani zastoj


Ako želite biti dio zlatnih ljudi koji će u zlatnim minutama znati kako nekome spasiti život, dođite 18. listopada od 12 do 16 sati na Cvjetni trg u Zagrebu i budite dio velike nacionalne javno-zdravstvene kampanje 'Oživi me'. Europski dan oživljavanja srca je 16. listopada.

Demonstriranje oživljavanja provodi se tijekom listopada u sklopu projekta “Oživi me”, u nizu gradova Hrvatske. Nakon Splita, Zadra i Rijeke educiranje će se obaviti u Zagrebu i Osijeku (25. listopada), a građanima je omogućeno praktično vježbanje postupaka oživljavanja na lutkama uz stručni nadzor. U Hrvatskoj srčani zastoj na godinu doživi 9.000 ljudi.

Ukoliko dođe do zastoja srca, najbitnije su prve tri minute. Jer ako ne reagiramo odmah mozak može ostati bez kisika i onda, nažalost, nastupa smrt.

Postupak oživljavanja je sljedeći: Stavimo ruku jednu preko druge i vrškom dlana masiramo otprilike po sredini sternuma. Laktovi moraju biti ravno iznad čovjeka kojem pružamo pomoć. Otvorimo dišni put, puhnemo, diže se prsni koš, dvaput i odmah dalje reanimiramo. Omjer je 30 masaža srca i 2 upuhivanja,

U slučaju potrebe korištenja defibrilatora, on je napravljen na način da sam navodi osobu koja ga koristi. Ima dvije samoljepljive elektrode na kojime je precizno nacrtano kako se postavljaju na tijelo bolesnika, a kada se postave on se uključi.


Kampanjom 'Oživi me', čiji je nositelj Zaklada Hrvatska kuća srca, želi se podići razina svijesti građana te educirati javnost o važnosti poznavanja jednostavnih postupaka oživljavanja osobe koja doživi srčani zastoj.

Iz Zaklade Hrvatska kuća zdravlja poručuju: "Usmjerite pozornost na svoj dom i razmotrite što biste mogli promijeniti s ciljem očuvanja zdravlja srca. Čak i mali broj promjena može umanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara za Vas i Vašu obitelj. Opskrbite se zdravom hranom.

Ograničite količine industrijski priređenih međuobroka koji često sadrže prevelike količine šećera, soli i masti. Unesite svježe voće i povrće u svoje obroke ili zamijenite slatkiše jabukom ili drugim voćem. Kod kuće pripremite zdrave obroke za školu ili posao. Zabranite pušenje u svojem domu. Prestankom pušenja kod kuće nećete poboljšati samo svoje, već i zdravlje Vaše djece. Prestankom pušenja pružit ćete pozitivan primjer ponašanja Vašoj djeci. Budite aktivni. Ograničite gledanje televizije u svom domu. Organizirajte aktivnosti na zraku, poput vožnje biciklom, šetnje ili jednostavno igre u vrtu. Prepoznajte svoj rizik od srčanožilnih bolesti. Posjetite zdravstvenog djelatnika koji će vam izmjeriti krvni tlak, razine kolesterola i šećera u krvi, utvrditi tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (ITM odnosno MBI prema eng. Body Mass Index), te vas posavjetovati u svezi s vašim osobnim rizikom. Kad utvrdite svoj rizik od SŽB, možete napraviti ciljani plan za poboljšanje zdravlja svojega srca, a zdravstveni djelatnik može Vas po potrebi savjetovati o odgovarajućim oblicima liječenja

Kada je riječ o preživljavanju osoba koje su doživjele srčani zastoj izvan zdravstvene ustanove, za uspjeh je neophodna pravovremena i pravilna reakcija osobe koja je svjedočila tom događaju, pozvala hitnu medicinsku pomoć i bez odgađanja započela oživljavanje. Ukoliko uzmemo u obzir da je prosječno vrijeme dolaska hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj do 10 minuta od poziva u urbanim, a 20 minuta od poziva u ruralnim sredinama te da se svake minute šansa za preživljavanje osobe u srčanom zastoju smanjuje se za 10 do12 posto. Pravovremena reanimacija od strane svjedoka - laika povećava preživljavanje za čak dva do tri puta.

Trenutno je u Hrvatskoj preživljenje osoba od srčanog zastoja ispod 10 posto. Za usporedbu, u Norveškoj, u kojoj visok postotak laika pruža postupke oživljavanja osobi u srčanom zastoju, postiže se zavidna stopa preživljavanja od čak 40 posto. Upravo s ciljem da se Hrvatska čim više približi navedenoj brojci te osiguraju najveće moguće šanse za preživljavanje osoba koje su doživjele srčani zastoj, pokrenuta je nacionalna medijska kampanju 'Oživi me', kojom se želi informirati javnost te potaknuti čim veći broj građana RH da u slučaju srčanog zastoja pristupe žrtvi i započnu s oživljavanjem.

S ciljem informiranja šire javnosti te podizanja svijesti o bitnosti poznavanja postupaka oživljavanja osmišljena je i mobilna aplikacija 'Oživi me'. Aplikacija ima upute za postupke oživljavanja, integriran poziv prema hitnoj medicinskoj pomoći, poveznicu na instrukcijska videa za 'Oživljavanje samo rukama' i 'Oživljavanje s umjetnim disanjem i korištenjem AVD-a', mapu automatskih vanjskih defibrilatora te druge opcije. Mobilna aplikacija dostupna je za Android i iOS uređaje i možete je skinuti posve besplatno.

Plesna skupina Atomic Dance Factory osmislila je svoju koreografiju na pjesmu kampanje 'Oživi me'. Naučite plesne korake i zaplešite ritam srca nakon čega naučite i jednostavne postupke oživljavanja.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti