Kako spriječiti nasilje nad osobama s invaliditetom?

Vrlo je važno ne ignorirati manje incidente, zbog toga što oni često postaju učestaliji i ozbiljniji ukoliko se ne sankcioniraju

U suradnji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Europske mreže za neovisni život – European Network on Independent Living (ENIL) i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) organiziran je seminar o zločinu iz mržnje nad osobama s invaliditetom odnosno kaznenim djelima iz neprijateljstva prema osobama s invaliditetom.

Zločin iz mržnje je kvalifikacija odnosno otegotna okolnost nekog kaznenog djela kad je ono motivirano predrasudama prema osobama s invaliditetom ili osobama koje se doživljava kao osobe s invaliditetom. Zločin iz mržnje najčešće započinje kao vrijeđanje, pisanje uvredljivih poruka upućenih osobama s invaliditetom, pljuvanje, maltretiranje ili fizički napadi na osobe s invaliditetom ili njihovu imovinu. Vrlo je važno ne ignorirati manje incidente, zbog toga što oni često postaju učestaliji i ozbiljniji ukoliko se ne sankcioniraju. Prepoznavanje i rješavanje zločina iz mržnje značajno je i u kontekstu deinstitucionalizacije, zbog toga što s povećanjem broja osoba s invaliditetom koje žive u zajednici raste i opasnost povećanja broja zločina iz mržnje – kažu iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Seminar je okupio oko 50 predstavnika osoba s invaliditetom, nadležnih institucija od centara za socijalnu skrb, policije, državnog odvjetništva, pravobraniteljskih ureda, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva socijalne politike i mladih te ustanova u kojima su smještene osobe s invaliditetom.

Opširnije o održanom seminaru o zločinu iz mržnje nad osobama s invaliditetom odnosno kaznenim djelima iz neprijateljstva prema osobama s invaliditetom na:  http://www.posi.hr/ .

 

In Portal