Savez Gluhih Grada Zagreba traži prilagodbu dijela programa HRT-a

Ono što Savez Gluhih Grada Zagreba drži najvažnijim, prilagodba je dijela programa HRT – a gluhim i nagluhim osobama. To se prije svega odnosi na titlovanje dokumentarnih serija i filmova na hrvatskom jeziku, kako bi ih gluhe i nagluhe osobe mogle pratiti

Savez Gluhih Grada Zagreba kao i svake godine obilježio je Međunarodni dan gluhih, koji se odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine obilježava zadnje subote u rujnu. Istovremeno je donesena odluka da se aktivnosti vezane uz propagiranje tog dana provode tijekom tjedna nazvanog Međunarodni tjedan gluhih. Svrha obilježavanja je privući pozornost političara, vlasti i šire društvene javnosti na postignuća zajednice gluhih, te upozoriti javnost na njihove probleme i potrebe. S obzirom na to da Savez djeluje već 60 godina, svake se godine kroz različite manifestacije pridružuje svim gluhim osobama svijeta.
Krajem rujna na Cvjetnom trgu javnosti je predstavljen rad udruge, okupljeni su predstavnici udruga osoba s invaliditetom te predstavnici gradskih i državnih upravnih tijela; gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić te Kolinda Grabar Kitarović. Predstavnici državne i lokalne vlasti upoznati su s problemima kojima se suočavaju gluhe osobe uslijed Izmjena i dopuna Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima te Jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole. Prema navedenom Pravilniku, gluhe i nagluhe osobe, korisnici slušnih pomagala, izgubile su pravo na besplatne baterija za slušna pomagala.

Ono što je u najvećoj mjeri neprihvatljivo je da se izravno diskriminira jedan dio populacije unutar iste skupine osoba istovrsnog oštećenja jer se korisnicima kohlearnih implantata odnosno umjetne pužnice osigurava besplatno korištenje baterija. Hrvatska je potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koja u članku 5 zabranjuje diskriminaciju po svim pitanjima, posebno unutar kategorije osoba s istim oštećenjem, što sada upravo radi HZZO.

Bitno je također skrenuti pozornost na spomenuti Popis kojeg je donijelo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, a koji gluhim i nagluhim učenicima uskraćuje pravo na vlastiti izbor srednje škole koju žele i koju su u stanju pohađati. Savez Gluhih Grada Zagreba će  u okviru Međunarodnog dana gluhih ukazati na pravo gluhih i nagluhih osoba na vlastiti izbor zanimanja i obrazovanja u redovnim školama, bez obzira na propisane Kontraindikacije.
Ono što Savez Gluhih Grada Zagreba drži najvažnijim, prilagodba je dijela programa HRT – a, gluhim i nagluhim osobama. To se prije svega odnosi na titlovanje dokumentarnih serija i filmova na hrvatskom jeziku, kako bi ih gluhe i nagluhe osobe mogle pratiti.

In-Portal