Senzacija: Čovjek kojem je prekinuta leđna moždina opet hoda

Darek Fidyka (40) kojem je nakon povrede zadobivene nožem u leđa 2010. godine ozlijeđena leđna moždina te je ostao paraliziran od struka nadolje, opet hoda

Revolucionarni zahvat, prvi takve vrste u svijetu izveli su kirurzi iz Poljske u suradnji sa znanstvenicima iz Instituta za neurologiju na University College London. Poljski stručnjak dr. Pawel Tabakow izveo je operaciju kojom su uzete pacijentove stanice OECs koje čine dio stanica osjeta mirisa. Nakon dva tjedna  izvedena je transplatacija uzgojenih stanica OECs u leđnu moždinu. Oštećeni živci leđne moždine narasli su i povezali se što se do sada smatralo nemogućim. Voditelj tima Instituta za neurologiju na University College London profesor Geoff Raisman vjeruje da je ovaj postupak revolucionaran i rezultirat će povijesnim promjenama, te usporedio oporavak Darek Fidyka s hodanje čovjeka po površini Mjeseca.

Prije liječenja Fiduka je intenzivno dvije godine provodio fizikalnu terapiju, no bez ikakvih znakova oporavka. Nakon operacije i rehabilitacije u centru Wroclawu već poslije tri mjeseca formirali su mu se mišići na lijevom bedru, šest mjeseci nakon operacije mogao je učiniti kratke korake u razboju pomoću proteza. Sada, dvije godine nakon operacije on hoda uz pomoć hodalice, vratio mu se sposobnost kontroliranja pražnjenja stolice i mokrenja te dio seksualnih funkcija.

Još uvijek se zamaram kada hodam, ali mislim da je realno da ću jednog dana hodati bez pomagala. Najvažnije što sam naučio iz svog iskustva je da se nikada ne smiješ prestati boriti jer će se neka vrata uvijek otvoriti u životu – naglasio je Darek Fidyka.

Detalji transplatacije objavljeni su u časopisu "Cell Transplantation".

In Portal