Oslobodite Huanita: Muškarac s multiplom sklerozom kopni u zatvoru jer je za terapiju koristio ulje kanabisa

Zatvorski liječnik ponudio je Huanitu lijek, no on je odbio 'iz principijelnih razloga' (ne želi drugu terapiju osim ulja kanabisa), pa mu se stanje rapidno pogoršava. Multipla skleroza dijagnosticirana mu je prije šest godina, a posljedica je 80-postotni invaliditet

 

Huanito Luksetić, 36-godišnjak s multiplom sklerozom, vjerojatno ni sanjao nije da će njegovo uhićenje izazvati toliko halabuke, a usto i biti od velike koristi za njegove ciljeve. Naime, za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Tek da podsjetimo, Huanito je uhićen nakon što mu je policija oduzela 22 kilograma kanabisa namijenjenog proizvodnji ulja za ublažavanje simptoma multiple skleroze. Potom je pokrenuta sve popularnija Facebook stranica “Zdravlje prije zakona - konoplja pomaže - podrška Huanitu Luksetiću” putem koje se prikuplja i novčana pomoć za isplatu Huanitove jamčevine.

Luksetiću je, kako piše Jutarnji list, određen istražni zatvor, uz mogućnost jamčevine od 75 tisuća kuna, a DORH ga tereti za kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanje trošenja droga. Otvoren je i račun za pomoć na ime njegove majke Zlate Luksetić-Degrasi, pa ako imate mogućnosti, pomažući Huanitu posredno se borite za prava osoba s multiplom sklerozom na liječenje uljem kanabisa, dakle jedinu terapiju koju većina ljudi s MS-om ocjenjuje učinkovitom.

Žiro račun:

HR5323600003234791500
Zlata Luksetić-Degrasi
Zagrebačka banka, SWIFT: ZABAHR2X 

Zatvorski liječnik ponudio je Huanitu lijek, no on je odbio 'iz principijelnih razloga' (ne želi drugu terapiju osim ulja kanabisa), pa mu se stanje rapidno pogoršava. Multipla skleroza dijagnosticirana mu je prije šest godina, a posljedica je 80-postotni invaliditet. Vrlo je aktivan u Društvu multiple skleroze, a isprobavao je nekoliko terapija i alternativnih metoda liječenja, no tek je ulje kanabisa polučilo rezultat.

"Prije dvije godine nije mogao hodati, a kad je posadio kanabis i napravio ulje, nakon mjesec i pol dana on me je dočekao, zagrlio i rekao: ‘Mama, ja sam zdrav’. Od tada sam kopa vrt, bavi se i ekološkim uzgojem povrća. Isprobavao je nekoliko vrsta dok nije pronašao onu koja mu je omogućila da mu se govor popravi. Otkad uzima ulje, puno je bolje i ja ga svim srcem podržavam", rekla je mama Zlata za Jutarnji.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti