Bjelovar: Urnebesno gostovanje Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi život'

Iako nije odigrana najavljena predstava 'A, kako vi vodite ljubav?' već samo neki njezini dijelovi, nitko nije ostao uskraćen za dobru zabavu

 

U suradnji Udruge slijepih Bjelovar, koja je ove godine obilježila 60 godina rada, i Narodne knjižnice 'Petar Preradović' u srijedu 29. listopada u gradu Bjelovaru organiziran je izuzetan kulturni događaj.

U prvom je dijelu večeri održana kratka prezentacija NVDA čitača zaslona za slijepe i slabovidne korisnike knjižnice. Riječ je jo besplatnom programu na hrvatskom jeziku (osmislili su ga Australci) koji slijepim i slabovidnim osobama omogućuje samostalno korištenje računala. Rečeno je da će se na Posudbenom odjelu za odrasle moći nabaviti i zvučne knjige. Budući da se nalazimo u mjesecu knjige, ravnatelj knjižnice Marinko Iličić podijelio je članovima Udruge slijepih pet besplatnih učlanjenja na ime i prezime.

Uslijedio je drugi dio u kojem se publici na svoj osebujan način predstavio trio iz zagrebačkog Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi život', i to Vojin Perić, Zeko Milenko i Igor Kučević.

Iako prisutni nisu mogli vidjeti najavljenu predstavu 'A, kako vi vodite ljubav?' zbog opravdanih razloga, već samo neke njezine dijelove, nitko nije na kraju ostao uskraćen za dobru zabavu. Ono što se moglo vidjeti, čuti i doživjeti bilo je uistinu duhovito, komično, intrigantno, ali i poučno. Bilo je tu viceva na njihov vlastiti račun, smijeha koji ruši predrasude, songova na poznate melodije koji dotiču hrvatsku društvenu i političku stvarnost; stavljanja poveza na oči videćih osoba i pitanja kako se osjećaju u toj situaciji; govora o ljudskoj komunikaciji; o jednakim ljudskim potrebama (bilo da si OSI ili ne).

Veliki je naglasak stavljen na potrebu za ljubavlju, koja nam posebno nedostaje u ovom današnjem otuđenom, užurbanom, informatiziranom svijetu. Umjesto virtualne ljubavi (preko kompjutera) svi čeznemo za konkretnom, bliskom partnerskom ljubavi.

Ako je cilj gostiju bio nasmijati, zabaviti i educirati, vjerujem da je u potpunosti i ostvaren jer su mnogi otišli kući sa saznanjem da sljepoća nije mrak.

Marijanka Globan