Čudo od tehnologije: Narukvica za promjenu loših navika pomoću elektrošokova

Korisnik jednostavno treba odabrati lošu naviku koje se želi riješiti, kao i vrstu kazne koju za nju od svoje narukvice očekuje, a koja može rangirati od obične lagane vibracije ili zvučnog upozorenja do novčane kazne ili blagog strujnog udara jačine do 300 volta


 Američka start-up kompanija razvila je narukvicu koja nositelju elektrošokovima pomaže othrvati se lošim navikama i postati "osoba kakva je oduvijek željela biti".

Narukvica radi na principu u nju ugrađenog Bluetooth radija koji se povezuje s aplikacijom za pametne telefone koja, primjerice, zna je li korisnik stigao na vrijeme na posao.

Razvila ju je tvrtka iz Bostona i nazvala "Pavlok", po ruskom psihologu Ivanu Pavlovu, pioniru biheviorizma koji je na istraživanjima s psima ustvrdio proces formiranja kondicioniranog ponašanja - Pavlovljevog refleksa.

Korisnik jednostavno treba odabrati lošu naviku koje se želi riješiti, kao i vrstu kazne koju za nju od svoje narukvice očekuje, a koja može rangirati od obične lagane vibracije ili zvučnog upozorenja do novčane kazne ili blagog strujnog udara jačine do 300 volta.

Narukvica čak može spriječiti nositelja u korištenju mobilnog telefona.

S druge strane, ukoliko nositelj ustane dovoljno rano kako je i planirao, ne zaboravi vježbati ili uspije završiti esej, čeka ga financijska nagrada, a narukvica može o njegovu uspjehu poslati obavijest prijatelju.

Pavlok se reklamira kao naprava koja može pomoći promijeniti ponašanje svojih korisnika, omogućiti im da iskoriste svoje skrivene potencijale, obećavajući bezbolnu transformaciju u osobu kakva su oduvijek željeli biti. Na tržištu bi se trebala naći u travnju 2015. a navodno je već za nju zaprimljeno oko tisuću predbilježbi.

Hina

 

Povezane vijesti