Intervju, Tea Selaković: Kako maksimalno iskoristiti terapeutski učinak pasa na ljude

Djeci sa poremećajem senzorne integracije pas može biti sigurnosna točka, sidrište koje ih usmjerava i stabilizira kako bi što bolje funkcionirali u svijetu prenapučenom zvukovima, mirisima, šarenilom i svim ostalim informacijama koje tijelo neprestano prima

 

U Hrvatskoj je počela prva edukacija terapijskih timova koju provodi udruga Psi pomagači - udruga za educiranje i certificiranje terapijskih timova. Terapijski tim su voditelj i njegov vlastiti pas. Edukacija ovoga kruga polaznika trajat će do ljeta 2015., a u sklopu edukacije polaznici će slušati teorijska predavanja, praktično učiti podučavati pse, proći će praksu s raznim korisnicima, polagati ispite te postati pripravnici, a poslije odrađenih pripravničkih sati pod mentorstvom dobit će certifikat za samostalni rad koji se obnavlja svake godine. Udruga je prvo tijelo koje u Hrvatskoj omogućuje takvu edukaciju i certificiranje građanima koji se s vlastitim psom, bez obzira na pasminu, žele angažirati u takvim aktivnostima.

Tim povodom razgovarali smo sa Teom Selaković, profesoricom s višegodišnjim iskustvom u radu s terapijskim psima i voditeljicom psa pomagača.

Kakvi su psi pogodni za pomagače?

- Uvjet za uključivanje u edukaciju je izvrsno zdravstveno stanje psa (bez ozljeda, bolesti kostiju i drugih bolesti) te zadovoljavanje na procjeni osobnosti psa. Pas koji je pogodan za psa pomagača pokazuje izrazitu naklonost ljudima i društvenost, lako se prilagođava na novu okolinu i nove situacije, ima visok prag boli i tolerancije prema neugodnim podražajima te izraženu samokontrolu i empatiju. Nije važno što pas zna i je li poslušan, to sve može naučiti, nego kakav je po osobnosti, što nije stvar odgoja i treninga, nego spoja genskog nasljeđa i utjecaja okoline i životnih iskustava. Ne postoji pasmina koja je za to pogodna ili nije, procjenjuje se osobnost psa, koja je individualna, drukčija za svaku jedinku.

Komu je namijenjena edukacija?

- Edukacija je namijenjena svim punoljetnim građanima koji svoga psa žele uključivati u razne odgojno-obrazovne i terapijske aktivnosti. To može biti bilo koji terapeut, zdravstveni radnik, obrazovni radnik i slično, ili bilo koji građanin koji želi biti voditelj svoga psa i sudjelovati u takvim aktivnostima u raznim ustanovama i projektima raznih terapeuta i stručnih osoba. Namijenjena je i terapeutima koji žele terapijski tim uključiti u svoj rad, također roditeljima koji nabavljaju psa da bi u njihovoj obitelji sudjelovao u takvim aktivnostima.

U ovom krugu edukacije polaznici su dva psihologa sa psima, fizioterapeut sa psom (oni će, između ostaloga, i svoje aktivnosti na poslu provoditi sa svojim psom) te četiri građana koji žele biti voditelj svoga psa u terapijskom timu.

Što rade terapijski timovi i koja je njihova uloga?

- Osim u terapijskim i rehabilitacijskim aktivnostima, terapijski timovi mogu sudjelovati i u raznim edukacijskim radionicama u knjižnicama, vrtićima, školama i slično. Također mogu odlaziti na druženje u bilo koju ustanovu, i za djecu i za odrasle. Zapravo su aktivnosti u kojima terapijski tim može sudjelovati neograničene, moguće je zamisliti i ostvariti bezbroj projekata u kojima će pas biti nezamjenjiv sudionik.

Zašto je potrebna edukacija?

- Budući da je potreba za takvim aktivnostima sve veća što je veća svijest o iznimnom učinku pasa na ljude, ljudi već spontano počinju uključivati svoje pse u takve aktivnosti. Primjerice, učiteljica će poželjeti svoga psa dovesti sa sobom u razred. Međutim, da bi se takva interakcija sa psom događala uspješno i bez štete i za psa i za korisnika, nužno je da voditelj psa zna razumjeti svoga psa, da ima znanja o korisnicima i specifičnostima uključivanja psa u takve aktivnosti. Rijetki su psi pogodni za psa pomagača, jer je to za psa prilično zahtjevno. Izlaganje situacijama koje su za mnoge pse previše stresne, tako da treba dobro paziti kakvoga psa u to uključujemo. Također je potrebno izvrsno poznavati komunikaciju pasa da znamo čitati što nam pas poručuje i kako se osjeća, te znati aktivnosti prilagođavati stanju psa. S druge strane, potrebno je imati znanja i o korisnicima i uspostavljanju interakcije psa i korisnika. Stoga je uključivanje psa u takve aktivnosti vrlo opsežan i odgovoran zadatak i nužno je steći navedena znanja kako ne bi dolazilo do pogrešaka koje narušavaju i dobrobit psa i dobrobit korisnika i onemogućavaju uspješnost tih aktivnosti – kaže na kraju razgovora Tea Selaković.

Edukacije terapijskih timova provodi skupina stručnjaka usmjerenih na maksimalno iskorištavanje potencijala terapeutskog učinka pasa na ljude. 

Tea Selaković - profesor rehabilitator i voditelj psa pomagača. Rehabilitator s višegodišnjim iskustvom u radu s terapijskim psima. Završila je dvogodišnje školovanje za specifični rad s terapijskim psima i djecom s teškoćama u razvoju, radila je u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet u svojstvu savjetnice korisnika terapijskih pasa, nakon čega počinje rad s vlastitim psom Širom u Hrvatskom savezu udruga cerebralne i dječje paralize. Trenutno sa Širom održava radionice za korisnike Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, Gradske knjižnice Marina Držića, Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica i mnoge druge jednokratne posjete.

Igor Gaćeša - savjetnik za ponašanje pasa, instruktor za odgoj i trening pasa. Završio je školovanje u Austriji u području ponašanja i treninga pasa u svjetski poznatoj i uglednoj međunarodnoj školi Turid Rugaas International Dog Training School, potom nastavlja edukaciju, uglavnom u inozemstvu.

Vida Živković - voditelj spasilačkog psa i psa pomagača. Prevoditeljica je po struci, ima šestogodišnje iskustvo u radu sa psima, licencirani je voditelj spasilačkog psa s položenim ispitima i pozitivno procijenjenog psa pomagača, s kojim tjedno sudjeluje u projektu Centra za odgoj i obrazovanje u Velikoj Gorici u radu s djecom s teškoćama. Završila je tečaj kliker treninga na poznatoj akademiji Karen Pryor Academy for Animal Training and Behavior.

Sandra Tolić - magistra psihologije, polaznica 3. godine gestalt psihoterapije, zaposlenica Dječjeg doma Zagreb i ponosna druga članica svojeglavog, ali nadasve simpatičnog tima pas Saša i čovjek Sandra. Svoj osobni i profesionalni razvoj sam započela u udruzi Hrabri telefon gdje je i započela moja ljubav u radu s djecom. Moja i Sašina zajednička crta su neiscrpna energija, sreća u druženju s dragim ljudima te svakodnevno učenje i uživanje u dugim šetnjama.

- Obzirom na veliki broj zainteresiranih za edukaciju iduća procjena pasa biti će najranije na jesen 2015. jer smo mi ograničenog kapaciteta a inzistiramo na kvaliteti rada, ne kvantiteti - zaključuje Tea Selaković.

Dodatne informacije možete dobiti ako pošaljete upit na mail adresu psipomagaci@gmail.com ili na brojeve 095 8374202 Tea Selaković, 095 5118695 Igor Gaćeša

Razgovarala: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti