Ustanova URIHO: Naša strana priče o tzv. zviždaču Vlatku Klariću

Zašto Radničko vijeće i Sindikat osoba s invaliditetom nisu stali u zaštitu Vlatka Klarića kada mu je uručen otkaz, čiju su zakonsku utemeljenost potvrdili i Općinski i Županijski sud? Klarićeve optužbe na račun ustanove, iznesene u medijima, URIHO-u su nanijele golemu štetu. No, tko je zapravo Vlatko Klarić i koji su njegovi motivi?

 

Prema navodima više djelatnika ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, sve je započelo prije nekoliko godina dok je Vlatko Klarić bio referent u Odjelu nabave ustanove.

Nakon što je uz rad završio studij prava, uputio je Radničkom vijeću molbu da mu se odobri pripravnički staž. Ista mu je odbijena uz obrazloženje da u ustanovi URIHO nema potrebe za još jednim pravnikom. U dobroj namjeri, predloženo mu je da bude unaprijeđen na novo radno mjesto sukladno njegovoj novostečenoj stručnoj spremi, no on je to odbio jer ga raspored na predložene poslove nije zadovoljavao. Čuvši da se u kuloarima priča da se Vlatko Klarić žali kako je izložen mobingu, referentica koja se pored ostalih poslova bavi i tom problematikom pozvala ga je na razgovor nakon kojeg je donijet zaključak da odbacivanjem njegove molbe nisu utvrđeni elementi zlostavljanja na radnom mjestu. Nezadovoljan odgovorom, pokušao je iznuditi odluku da mu se omogući pripravnički staž jer će u protivnom, zaprijetio je, nauditi ustanovi.

Kako bi se pokušalo naći kompromis i izbjeglo daljnje zaoštravanje odnosa, dogovoreno je da referentica nadležne osobe upozna s njegovom molbom i da se pokuša naći solucija da mu se omogući pripravnički staž. Ubrzo je dogovoreno da mu se izađe u susret, ali on nije htio prihvatiti ponuđene uvjete. Nakon nekog vremena, Vlatko Klarić je tijekom vikenda a uz pomoć jednog djelatnika, neovlašteno ušao u prostorije komercijale u ustanovi URIHO te se sumnja da je iznio određenu količinu povjerljivih ugovora i dokumenata, a pretpostavlja se kako je to i prije činio. Kontinuirano je podnosio anonimne prijave DORH-u u kojima je navodio kako Ustanova u poslovanju ima niz nepravilnosti. Istovremeno je te dokumente, protivno zakonu i ugovoru o radu, dostavio i medijima.

Shodno svim navedenim radnjama uručen mu je otkaz ugovora o radu, na što je on poslao tužbu općinskom i županijskom sudu. Više od dvije godine trajali su sudski procesi. Općinski sud u Zagrebu donio je presudu kojom je potvrđena odluka poslodavca o otkazu ugovora o radu Vlatku Klariću a istu presudu potvrdio je i Županijski sud. Ovih dana, točnije u četvrtak 13. studenog, Vlatku Klariću istječe otkazni rok. Iako je za vrijeme trajanja sudskog procesa Vlatko Klarić više od dvije godine proveo na bolovanju, odobrena mu je jednokratna financijska pomoć koju je zatražio unatoč činjenici što je vodio sudski proces s Ustanovom.

"U odnosu na prekinute postuke pred sudom za kazneno djelo klevete protiv novinara Ivana Pandžića i Vlatka Klarića ističemo kako smo i dalje stajališta da se utuženim navodima grubo oklevetalo Ustanovu, ali obzirom na stav suda da je tužbu trebalo usmjeriti na onoga tko je podatke dostavio novinaru, a ne novinara, te radi procesnih zapreka nastavka tužbe protiv Vlatka Klarića, bili smo prisiljeni odustati od tužbe. Također, navedeni sporovi traju i po dvije godine, pa ustanova više i ne očekuje da bi objavom isprike povratila izgubljeno povjerenje“, rekao je Roman Živković, rukovoditelj Službe za pravne, kadrovske i opće poslove ustanove URIHO.

Josip Držaić: Pod njegovim ravnateljstvom u URIHO-u nikada nisu kasnile plaće, ustanova je poslovala u plusu, a Radničko vijeće i sindikat zaključili su da nije mobingirao Vlatka Klarića 

Kako bi se i druga strana imala priliku izjasniti, kontaktirali smo Vlatka Klarića i zamolili ga da nam da svoj komentar na navedene tvrdnje. Uvažavajući njegov zahtjev da mu se pitanja dostave elektronskom poštom, redakcija In Portala je to i učinila, na što je on poslao sljedeći odgovor kojeg u cijelosti prenosimo:

"Poštovani, slijedom veličanstvene sudske pobjede zviždača i novinara, kao i općenito položaja zviždača u hrvatskom društvu, obratit će Vam se svojim priopćenjem predsjednica udruge 'Zviždač' Vesna Balenović, pa predlažem da i objavite njezino priopćenje. Kao što vjerojatno znate, u Urihu se provodi kriminalističko istraživanje povodom kaznenih prijava, čvrsto vjerujem da će netko i odgovarati za nečasne radnje.“

Velika većina od petstotinjak djelatnika URIHO-a osobe su s invaliditetom. Mnogi od njih rekli su da su razočarani ponašanjem Vlatka Klarića, a također ih žalosti što nitko od novinara, koji su izvještavali javnost o događanjima u njihovoj ustanovi, nije došao i osobno se uvjerio u točnost navoda Vlatka Klarića. Niti jedan od medija koji su pisali o tzv. zviždaču nije Urihovcima dao priliku da se čuje i njihova strana priče.

"Vlatko Klarić obratio se Radničkom vijeću zbog nezadovoljstva da mu se omogući pripravnički rad za pravnika. Radio je do tada kao referent, njegov dosje do podnošenja molbe bio je uredan i nije bilo nepravilnosti. Imao je i jedno napredovanje otkako je bio naš djelatnik. Mi iz ustanove URIHO imali smo nekoliko sastanaka s Klarićem, željeli smo riješiti nastalu situaciju dogovorom. Što se tiče poslodavca i odnosa prema radniku, nismo našli nepravilnosti. Kao predsjednica Radničkog vijeća davala sam izjave vezano uz njegov slučaj: Radničko vijeće, dakle nije se suprotstavilo otkazu Klariću zbog toga što je učinio. Štoviše, ovom prigodom želim istaknuti da uredno dobivamo plaću. Mi kao Radničko vijeće nikad nismo dobili prigovor o kršenju prava zaposlenika od strane poslodavca. Nikada nam plaća nije kasnila, prema ugovoru poslodavac nam je obvezan isplatiti ju do 15. u tekućem mjesecu za prethodni, a nerijetko ju dobijemo i deset dana prije krajnjeg roka. Dobivamo sredstva za prijevoz te jubilarne nagrade. Nemamo nikakvih primjedbi, zamjerki i nepravilnosti prema poslodavcu, sve se odvija na temelju propisa i zakona“, rekla nam je Smiljana Borko, predsjednica Radničkog vijeća.

Prema riječima rukovodećih osoba u URIHO-u, Klarićeve optužbe iznijete u medijima ustanovi su nanijele veliku materijalnu štetu i prekid suradnje s nekim tvrtkama, a bačena je ljaga na sve one koji svojim poštenim radom proizvode šaroliki asortiman roba za hrvatsko i inozemno tržište.

"Zbog izjava Vlatka Klarića izgubili smo poslove koje smo već imali ugovorene te više ne poslujemo s jednim brojem tvrtki s kojima smo imali višegodišnju suradnju. Poslovi su nam propali zbog narušenog ugleda u javnosti. Mnogo smo truda, znanja, vremena i sredstava uložili da bi se mogli prijavljivati na natječaje, tu treba dodati i nabavku materijala za uzorke. Za sve ugovorene narudžbe, sami proizvodimo naručenu robu, osim ponekih dijelova za koje nemamo potrebite strojeve. U potpisanim ugovorima jasno je navedeno da dio posla možemo dati kooperantima da ih oni odrade ako mi nemamo resurse. Zaposlene u ustanovi URIHO vrijeđaju neistine što ih Vlatko Klarić širi uokolo. Djelatnici koji rade u proizvodnji misle da je Vlatko Klarić neradnik zato što je veliki dio radnog vremena provodio pušeći cigarete i ne radeći ništa. Prije dolaska današnjeg ravnatelja Josipa Držaića i rukovodstva ustanove URIHO, znali smo štrajkati zato što su nam plaće kasnile i do šest mjeseci. Otkako ravnatelj Držaić i Upravno vijeće upravljaju Ustanovom, sva dogovorena prava radnika se poštuju. Kao predsjednica sindikata, želim reći da se ljudima sve što su odradili na vrijeme plati, također znam da ravnatelj Držaić svakom djelatniku koji mu se obrati za pomoć, ako je to moguće, izađe u susret i pomogne. Vlatko Klarić i mediji koji su pisali neistine, niti jednom nisu kontaktirali radnike da provjere je li situacija zbilja takva kako govori Vlatko Klarić“, ogorčena je Božena Peček, predsjednica Sindikata osoba s invaliditetom URIHO.

Djelatnici ustanove URIHO zamolili su da javnost izvijestimo kako je URIHO za njih druga obitelj: tamo se druže, zajedno se vesele i tuguju, aktivno se bave mnogim sportovima, održavaju likovne kolonije, u posjet im dolaze brojni pisci koji im predstavljaju svoje knjige, održavaju se izložbe likovnih radova.

Zbog kontinuiranog blaćenja u medijima sada se u njihovu radnu obitelj uvukla nesigurnost i nelagoda. Do 'zviždanja' Vlatka Klarića – koji se, znakovito, na 'zviždanje' odlučio unatoč činjenici da je diplomu pravnika stekao upravo kao djelatnik ustanove URIHO, u svojim četrdesetim godinama – ustanova je bila na glasu kao pouzdan i visoko profesionalni partner svim tvrtkama s kojima je poslovala. Ta reputacija, kako kažu sami Urihovci, ni danas nije narušena u onoj mjeri u kojoj bi to željeli samoproglašeni zviždači. Ali boli ih neistina i činjenica da nitko ne želi čuti njihovu stranu priče.

Piše: Marko Damjanović

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Mladen Kristić

 

 

Povezane vijesti