Dobra vijest: Ministar Mrsić pronašao rješenje za asistente u nastavi za djecu s teškoćama

Udruge osoba s invaliditetom zadužene su da što prije prikupe podatke o potrebama za asistentima na svojem području, a načelnici područnih ureda HZZ-a dobili su nalog da izravno kontaktiraju gradonačelnike i načelnike i upoznaju ih s mogućnostima zapošljavanja pomagača u nastavi


Kako bi se djeci s teškoćama u razvoju, koja su ostala bez asistenata u nastavi, pomoglo da što prije ostvare to pravo, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će zapošljavanje asistenata financijski poduprijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) kroz mjeru javnih radova "Mladi za mlade - pomagači u nastavi".

Ta mjera omogućuje zapošljavanje na mjestu asistenta u nastavi kvalificiranih mladih osoba koje imaju između 15 i 29 godina, pri čemu polovicu troškova plaće pokriva lokalna samouprava, a drugu polovicu HZZ.

"Želimo problem riješiti u najkraćem mogućem roku, tako da je dovoljno da je osoba mlađa od 29 godina, ima potrebne kvalifikacije i barem jedan dan je prijavljena na HZZ-u", kaže Mrsić. Zajamčeni iznos plaće, zajedno s troškovima prijevoza od 400 kuna, iznosi 3936 kuna.

"Kontaktirao sam neke gradonačelnike i načelnike općina i njima je takva mogućnost prihvatljiva. Na taj način riješili bi problem pomoćnika u nastavi za ovu godinu, a vidjet ćemo hoće li biti potrebe za takvim rješenjem u idućoj godini, s obzirom na zakonsku obvezu države da taj problem riješi sistemski", izjavio je Mrsić Hini.

Ističe kako je inicijativa za takvo rješenje došla od Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, koja je izvijestila da još četrdesetak djece u Zagrebu nema asistenta u nastavi, dok podatke za ostatak Hrvatske još prikupljaju.

Prema nekim informacijama, pomagače u nastavi trebat će osigurati za ukupno osamdesetak djece u Hrvatskoj, a najizraženije potrebe su u Slavonskom brodu, Rijeci i Splitu, kaže Mrsić.

Udruge osoba s invaliditetom zadužene su da što prije prikupe podatke o potrebama za asistentima na svojem području, a načelnici područnih ureda HZZ-a dobili su nalog da izravno kontaktiraju gradonačelnike i načelnike i upoznaju ih s mogućnostima zapošljavanja pomagača u nastavi.

Udruge koje će od HZZ-a tražiti javne radove za pomagače u nastavi trebaju predočiti pismo namjere lokalne samouprave da će s 50 posto sudjelovati u financiranju tih asistenata.

Nakon dva provedena natječaja, prvog za novac iz Europskog socijalnog fonda namijenjenog gradovima i županijama, te drugog namijenjenog udrugama, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za ovu je školsku godinu s ukupno 57,3 milijuna kuna osiguralo rad 1353 asistenta za 1420 djece s teškoćama u razvoju koja pogađaju redoviti školski program.

To je u odnosu na prošlu godinu povećanje za više od 450 asistenata i isto toliko djece, ali s druge je strane 16 udruga koje su do sada financirale asistente ostalo bez novaca.

Razlog je što djeluju na područjima županija i gradova koji su već dobili sredstva na prvom natječaju, ili su tražile novac za asistente djeci s posebnim potrebama koja nisu uključena u redovite razrede.

Ovo bi se, dakle, moglo protumačiti kao konačno rješenje za svu djecu koja su, zahvaljujući šlamperaju i neodgovornosti nadležnih državnih službi, ostala uskraćena za pravo na inkluzivno obrazovanje. Asistenti su po ovom modelu, čini se, konačno osigurani. No, postavlja se pitanje: zašto se do toliko dugo čekalo,zašto su djeca s teškoćama koja su ostala bez asistenata u nastavi bila izložena takvom stresu i mogućim traumama? Na koga treba uprijeti prst i pozvati ga na odgovornost? Eh, na ta pitanja vjerojatno nikada nećemo dobiti logične odgovore...

In Portal / Hina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 

Povezane vijesti