Povijesni ultimate fight meč: Borci s Downovim sindromom i cerebralnom paralizom u ringu za osobe s autizmom

Kuriozitet ovog povijesnog ultimate meča ne krije se u činjenici da borci imaju invaliditet, nego u njihovoj namjeri da se bore za senzibilizaciju javnosti za probleme osoba s autizmom

 

Plemenit je to pothvat dvojice boraca s invaliditetom, premda do cilja namjeravaju doći kroz borbu u kojoj će teći potoci krvi i biti polomljenih kostiju.

Naime, 25-godišnji Garrett Holeve, kick bokser s Downovim sindromom, ući će u kavez i odmjeriti snage s protivnikom Davidom Steffanom, poznatijim pod nadimkom Cerebral Assassin (Cerebralni ubojica), 30-godišnjim borcem iz Nebraske s cerebralnom paralizom.

Kuriozitet ovog povijesnog ultimate meča ne krije se u činjenici da borci imaju invaliditet, nego u njihovoj namjeri da se bore za senzibilizaciju javnosti za probleme osoba s autizmom. Njihov meč sponzorira asocijacija 'Borba za autizam', organizacija koja je stekla svjetsku reputaciju u svojim nastojanjima da nadležne institucije potakne na odlučnije korake za poboljšanje prava osoba s autizmom.

"Neopisivo je uzbuđen i motiviran", kaže Garrettov otac Mitch, silno ponosan na sina kojeg Downov sindrom nije spriječio da postiže vrhunske sportske rezultate. "Mogućnost da se bori za prava osoba s autizmom za mog sina je veliko nadahnuće."

"Ljudi me poštuju, kao muškarca i borca. Obožavam ovaj sport i nikada neću odustati", kaže Garrett koji ne može dočekati dan kada će kročiti u ring sa svojim protivnikom s cerebralnom paralizom.

Ovo nije prvi put da su Garrett i 'Cerebralni ubojica' bili spremni na borbu, no prošle godine meč im je zabranila Boksačka komisija u državi Floridi, pravdajući odluku proceduralnim poteškoćama. No, pravi se razlog krio u njihovu strahu da bi se borci s invaliditetom mogli teško ozlijediti, što bi navuklo bijes američke javnosti. Nakon što je organizacija 'Borba za autizam' podnijela tužbu i pobijedila na sudu, Boksačka komisija bila je prisiljena promijeniti odluku i dozvoliti meč.

"Premda smo obojica osobe s invaliditetom, pripadamo ovom sportu kao i svi ostali ultimate fighteri. Nadam se da će i šira javnost to vidjeti nakon što Garrett i ja završimo meč. Crerebralnoj paralizi usprkos, sposoban sam za ovaj krvavi sport kao bilo tko drugi. Uostalom, u ovom meču pobijedit ćemo obojica, bez obzira na rezultat i bez obzira tko će pretrpjeti više udaraca. Jer Garrett i ja ne borimo se za slavu, nego za osobe s autizmom", protumačio je 'Cerebralni ubojica' David Steffan.

M. Kristić

 

Povezane vijesti