Sandra Švaljek: Grad Zagreb još čeka odgovor na ponudu za Imunološki zavod

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika upozorila je da je već došlo do određenog opadanja broja zaposlenih u Imunološkom zavodu i da postoji opasnost, s obzirom na to da ne dobivaju plaće, da Zavod ostane bez ljudi


Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da Grad Zagreb ima namjeru preuzeti Imunološki zavod i zato se javio na javni poziv za iskazivanje interesa, ali da je dokumentacija još kod nadležnih institucija i Grad još čeka.

"Grad je iskazao svoj interes za preuzimanje Imunološkog zavoda i prije nego što je Vlada objavila javni poziv za to. Nakon toga smo se javili na javni poziv, no od strane Vlade i nadležnih ministarstava nije do sada bilo nikakve reakcije. Mi je još uvijek očekujemo i još imamo iskrenu, istinsku namjeru kupiti, odnosno preuzeti Imunološki zavod," rekla je Švaljek u petak novinarima nakon Foruma zagrebačkih ugostitelja.

Rekla je da je dokumentacija u ovom trenutku kod Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Centra za restrukturiranja i prodaju (CERP).

"Nadam se da te institucije razmatraju taj i sve iskaze interesa osam ponuditelja koji su zainteresirani za preuzimanje Imunološkog zavoda. No, nije donešena nikakva odluka tako da naprosto ne znamo na čemu smo. To otežava daljnje poslovanje Imunološkog zavoda i bojim se da ugrožava njegovu budućnost", rekla je Švaljek, naglasivši da Grad i dalje čvrsto stoji iza svog jamstva da će svi zaposlenici raditi i da će se nastaviti proizvodnja, odnosno sva dosadašnja djelatnost Imunološkog zavoda.

Upozorila je da je već došlo do određenog opadanja broja zaposlenih u Imunološkom zavodu i da postoji opasnost, s obzirom na to da ne dobivaju plaće, da Zavod ostane bez ljudi. "Nadam se da neće doći do daljnjeg osipanja broja zaposlenih jer najveća kvaliteta Imunološkog zavoda je upravo u znanju", kazala je i navela da broj zaposlenih trenutačno stagnira na oko 170 do 180 ljudi.

Povjerenstvo za odabir strateškog partnera, koje je imenovala Vlada, početkom svibnja je objavilo Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju te tvrtke u vlasništvu države. Povjerenstvo je zaprimilo osam ponuda, no još nije raspisan natječaj za obvezujuće ponude.

Sandra Švaljek je, na upit o svom zalaganju da se članovi Uprave Zagrebačkog holdinga biraju putem javnog natječaja, rekla da je to njezin načelni stav kad je riječ o trgovačkim društvima u vlasništvu države ili jednica lokalne samouprave. "Smatram da se u što većoj mjeri trebaju depolitizirati uprave trgovačkih društava i upravo provedbom javnog natječaja to se osigurava na najbolji mogući način", rekla je.

Na pitanje hoće li biti kakvih promjena u ugovoru sa Odvjetničkim uredom Hanžeković u vezi sa Zagrebačkim holdingom i ovrhama, Švaljek je odgovorila da to nisu razmatrali.

Hina
Foto: Robert Anić/PIXSELL