Zadruga Martinov plašt: Terapeutsko djelovanje urbanih vrtova na osobe s invaliditetom

Budući da kontakt sa zemljom i biljkama razvija senzo-motoričke sposobnosti, novi urbani vrtovi u potpunosti ispunjavaju svoju funkciju i u radu s djecom s teškoćama u razvoju

 

Socijalno uslužna zadruga 'Martinov plašt' svoj asortiman ponude urbanih mini vrtova, od svojeg najpoznatijeg modela - vrta prilagođenog osobama s invaliditetom, proširila je ponudom na predškolske ustanove (vrtiće). Novitet proizvoda su prozirne stranice vrta izrađene kako bi djeca mogla vidjeti što se sve događa ispod površine zemlje. Vrt ima naglašenu edukativnu dimenziju, gdje djeca, osim stjecanja znanja o zdravom uzgoju različitih povrtnih kultura i njihovom uzgoju, u kojem sama sudjeluju, te zdravom načinu života, istovremeno uče i o prirodnim životnim procesima (rađanje, rast-razvoj, umiranje), kao i o važnim životnim zakonitostima - moraš nešto dati, da bi kasnije i primio.

S obzirom da kontakt sa zemljom i biljkama ima izrazito terapeutsko djelovanje, te razvija senzo-motoričke sposobnosti, ovaj proizvod u potpunosti ispunjava svoju funkciju i u radu s djecom s teškoćama u razvoju.
Zadruga će iznalaziti načine da ovakav tip vrta dođe i do njih.

Prvi, promotivni primjerak vrta postavljen je u Dječjem vrtiću 'Dobro drvo' u novom kompleksu u Strojarskoj ulici, u Zagrebu.

Urbani sklopivi mini vrtovi sve više pronalaze svoje mjesto u populaciji kojoj su namijenjeni (osobama s invaliditetom), naročito u ustanovama u kojima su smještene. One iskazuju neskriveno oduševljenje pruženom mogućnošću bavljenja vrtlarenjem koje na vrlo praktičan način, uz sve ostalo, promovira i izjednačavanje mogućnosti.

Vesna Hari