Sandra Švaljek: Kako osobe s invaliditetom žive u stanovima koje im je dodijelio Grad Zagreb

U osam stanova živi 27 osoba s intelektualnim i drugim teškoćama zrelije dobi (cerebralna paraliza, komunikacijeske teškoće i slično), u pravilu po njih četvero, različitog spola, u jednom stanu

 

Na poziv ravnateljice Centra za rehabilitaciju Stančić Sanjice Grbavac, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek posjetila je korisnike u stanovima u naselju Jelkovec, koje je Centar dobio u najam od Grada Zagreba za smještaj osoba s invaliditetom u organizaciji Službe organiziranog stanovanja u zajednici. 
"Današnjim posjetom uvjerili smo se u to da su korisnici vrlo zadovoljni ovim načinom života, da se dobro prilagođavaju i napreduju u snalaženju u svakodnevnici", naglasila je zamjenica Sandra Švaljek. 
Naime, u osam stanova živi 27 osoba s intelektualnim i drugim teškoćama zrelije dobi (cerebralna paraliza, komunikacijeske teškoće i slično), u pravilu po njih četvero, različitog spola, u jednom stanu. Život u stanovima organiziran je po uzoru na život u obiteljskim uvjetima. Korisnici, prema mogućnostima, sudjeluju u svakodnevnim kućanskim poslovima i postepeno se uključuju u život zajednice, kroz nabavku namirnica, kupovinu odjeće, posjete kulturnim i drugim manifestacijama i druženju, uz 24-satnu podršku stručnih osoba. 
Centar je, u suradnji s drugim relevantnim institucijama, a u sklopu Projekta deinstitucionalizacije i transformacije do sada organizirao dvije službe stanovanja u kojima živi 80 osoba. Prva se nalazi u Dugom Selu, a ova u naselju Jelkovec je druga.
Izvor: Zagreb.hr