HSUIR: Kako smo obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura

 

Dijeljenjem prigodnih materijala na Tržnici Jarun, Hrvatski savez udruga invalida rada obilježio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

"Želimo osvijestiti i senzibilizirati javnost na činjenicu da se nasilje ne događa nekome drugome. Nasilje možete i vi zaustaviti, nemojte ga šutnjom podupirati", poručile su vrijedne aktivistice iz HSUIR-a.

IMG_0717.JPG IMG_0716.JPG IMG_0715.JPG IMG_0713.JPG IMG_0712.JPG

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel, koje je 25. studenoga 1960. u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, te svim onim ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava, za dostojanstvo svakog ljudskog bića.

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja u obitelji, posebice u domeni zaštite žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, nasilje nad ženama i dalje predstavlja ozbiljan društveni problem.

In Portal

Foto: Stjepan Hojsak

 

Povezane vijesti