Aleksandra Milković: Naša 'Soba čuda' za djecu s teškoćama u razvoju

Iza naziva 'Soba čuda' krije se uređenje i opremanje prve sobe za senzornu integraciju i terapiju u Sisačko-moslavačkoj županiji. Projekt je to koji je Udruga osoba s invaliditetom ove županije uvrstila u novi Strateški plan za razdoblje od 2014. do 2017. godine.

Aleksandra Milković:Vjerujemo u ovaj projekt, kao i dobre ljude te tvrtke i obrtnike koji će nam pomoći

U mjesecu rujnu ove godine udruzi je od strane Grada Siska za ovu svrhu dodijeljen prostor u Frankopanskoj ulici broj 5, a s prvim donacijama već je počelo njegovo građevinsko uređenje i rekonstrukcija. Prvi donatori su Hrvatska elektroprivreda, Globalna hrana-McDonald's te Montcogim plinara koja je donirala priključak za plin, Sisački vodovod koji je donirao priključak na vodu te Grad Sisak koji je potpisivanjem Ugovora po pokretanju rada 'Sobe čuda' preuzeo financiranje svih režijskih i komunalnih troškova prostora i postao glavni partner udruzi u ovom projektu.

Kako ističe Aleksandra Milković, voditeljica stručne službe u udruzi, zanimanje za pomoć u uređenju prostora pokazali su i sisački obrtnici, a Saša Balen Andrić i njena tvrtka VI-HM donirali su izradu projektne dokumentacije i troškovnika kojim je procijenjena vrijednost radova i opremanja 'Sobe čude' na približno300.000 kuna.

"Vjerujemo u ovaj projekt, kao i dobre ljude te tvrtke i obrtnike koji će nam pomoći, bilo kroz novčane donacije ili davanje svojih intelektualnih usluga ili usluga radne snage i građevinskog materijala“, ističe Aleksandra Milković i dodaje: "Zadali smo si rok za uređenje prostora do kraja 2015. ili početka 2016. godine. Ne žurimo se, jer ćemo pararelno s njegovim uređenjem financirati i edukaciju dvoje djelatnika udruge za pružanje usluga senzorne terapije."

U Sisačko-moslavačkoj županiji početkom 2014. godine, prema službenim podacima, bilo je evidentirano 19.657 osoba s invaliditetom, odnosno 11,4 posto od ukupnog stanovništva županije. Invaliditet je prisutan u svim dobnim skupinama, a čak ih je sedam posto u dječjoj dobi od 0 do 19 godina, u kojoj i sama udruga broji više od 100 članova - djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Trenutno desetak članova putuje u Zagreb kao najbliži grad gdje mogu dobiti terapiju senzorne integracije, dok si ostali to ne mogu priuštiti. "Otvaranjem nove socijalne usluge u Sisku i našoj županiji znatno bi utjecali na kvalitetu življenja obitelji kojima bi omogućili vremensku i ekonomsku uštedu u ionako teškim uvjetima u kojima žive obitelji djece s teškoćama u razvoju", naglašava Aleksandra Milković i ističe još jednu prednost.

"Djeca koja nemaju teškoće itekako podnose teret člana obitelji s invaliditetom. Smatramo da je toj djeci potrebno osnaživanje i odmak od svakodnevice gotovo u istoj mjeri koliko i roditeljima/njegovateljima jer u vrlo često slučajeva dobivaju puno manje pažnje i brige u kućanstvima uz 'bolesnog' člana obitelji. Vrijeme koje su do sada trošili na put u Zagreb moći će kvalitetno provesti s članovima svoje obitelji.“

Sljedeća, 2015. godina bit će godina kada će najviše zahtjeva i poziva za donaciju iz Udruge biti usmjereno prema pružanju pomoći u uređenju 'Sobe čuda' u Sisku, a 27. prosinca u Siscia jazz clubu održat će se i prvi donacijski koncert.

Tvrtke i ustanove koje predstojeće blagdane žele čestitati originalnim i unikatnim čestitkama po cijeni od 5 kuna mogu se javiti UOSI SMŽ. U cijenu je uračunata i odgovarajuća kuverta, a prihod je namijenjen za 'Sobu čuda'.

Svi koji žele dati svoj doprinos uređenju prve sobe za senzornu terapiju u Sisačko-moslavačkoj županiji mogu izvršiti uplatu na slijedeći račun: UOSI SMŽ - IBAN HR3324840081105429603 (RBA d.d.) s naznakom "za Sobu čuda” ili se javiti Udruzi na adresu Jelene Babić 18, Petrinja, e-mail:tajnik@uosismz.hr ili na tel. 044/719 482.

Božica Ravlić