Naša priča: Luka Amidžić i Maja Varga

"Prisiljeni smo tražiti pomoć, nije jednostavno, ali to je za našeg Luku. Molim vas, sudjelujte koliko možete, svjesni smo vremena u kojem živimo. Nažalost sustav nas je zaboravio i ovo je jedina nada da Luka prohoda", kaže Lukina mama Maja

 

Luka je dijete rođeno u 34. tjednu prve i uredne trudnoće. Neadekvatnom brigom liječnika koji nije pravovremeno prepoznao, upozorio i reagirao na preeklamasiju danas živi s višestrukim teškoćama. Nakon poroda carskim rezom uslijedila su dva tjedna na respiratoru.

Preeklampsija je poremećaj koji se događa u 5 do 8 posto svih trudnoća i češća je u prvoj trudnoći. Uobičajeno je da se preeklampsija događa nakon 20 tjedana gestacije, iako se može desiti i ranije. Utječe na majku i na nerođeno dijete te vrlo brzo napreduje. Ako se preeklampsija ne liječi, može doći do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, pa čak i smrt majke ili djeteta.

"Malena, slatka beba izborila se za svoje mjesto pod suncem", kaže Lukina mama Maja Varga.

"Nakon mjesec i pol dana na intenzivnoj njezi stigao je kući. S tri mjeseca otišli smo na prvu rehabilitaciju u Zagreb, na odjel majka–dijete u specijalnu bolnicu Goljak. Luka je imao šest mjeseci kada je dobio prvu dijagnozu 100-postotnog oštećenja sluha, odnosno obostrana gluhoća. Tada je krenula mučna prilagodba na slušna pomagala. Uspjeli smo ih prihvatiti i danas Luka dobro razumije i shvaća, no ne govori."

Maja s Lukom komunicira gestama i dobro se razumiju. Naknadno se utvrđuje cerebralna paraliza, tetrapareza spastica, umjereno mentalno oštećenje i epilepsija. Danas je Luka veseo osmogodišnji dječak koji ne hoda i ne govori. Potrebno je obaviti Etapnu fibrotomiju po dr. Ulzibatu koju obavljaju samo ruski kirurzi. Obitelj nije u mogućnosti osigurati sredstva za postupak i postoperativnu rehabilitaciju koja je nakon zahvata neophodna i bitna. Stoga apeliramo da pomognete Luki.

"Najveća Lukina radost, prijatelj i pomoć je njegov mali brat", govori nam mama Maja.

Nažalost nisu ga uspjeli integrirati u vrtić. Kod osječkog Centra za predškolski odgoj naišli su na nerazumijevanje. Pod izlikom da nema sredstava za dodatnu tetu u vrtiću, odbili su ga uključiti u redovnu skupinu. Jedino što su ponudili majci bilo je da ga upiše u posebnu skupinu djece s teškoćama u razvoju. Grupa od šestero djece koja se nalaze dva dana u tjednu po dva sata. I to su trebali platiti nešto manje od 300 kuna.

"Živimo u podstanarstvu i svaka kuna nam je bitna, odustali smo od vrtića. Što zbog financija, a ponajviše zbog toga što nakraju opet ne bi bio sa svojim vršnjacima bez teškoća u razvoju, a mislimo da je socijalizacija važna", tumači Maja

I ova majka je kroz razgovor s drugim roditeljima na Goljaku saznala koja su njezina i Lukina prava te kako ih ostvariti. Tako je došla i do 'Vukovarskih leptirića' čiji su članovi.

"Od terapija u Osijeku ne ostvarujemo baš ništa".kaže Maja. "Stoga smo dva do tri puta tjedno u Vukovaru gdje imamo osnovne vježbe i prijeko potrebno druženje. Društvo i prihvaćanje Luke kao drugačijeg nije nikada pravilo probleme, svugdje smo dobrodošli i rado ugošćeni. Jedini problem nam radi osoblje i djelatnici pojedinih državnih i gradskih institucija koji nemaju nimalo sluha za osobe s invaliditetom. Unazad godinu dana bolni spazmi kod Luke stvaraju veliki problem. Trpi jake bolove koji se manifestiraju općom malaksalošću, nema teka, nemiran je, grize kako sebe tako i nas koji smo uz njega. Bilo je i povraćanja, kao i gubitaka svijesti. Kroz iskustva roditelja koji su vodili svoju djecu s CP-om kod ruskih liječnika saznala sam da je ta metoda puno manje invazivna, a oporavak je brži i lakši od konvencionalnih metoda koje se rade kod nas. Od Lukina rođenja do danas sami smo plaćali sve troškove rehabilitacije, prijevoza do Vukovara i došli smo do potpunog financijskog kolapsa. Prisiljeni smo tražiti pomoć, nije jednostavno, ali to je za našeg Luku. Molim vas, sudjelujte koliko možete, svjesni smo vremena u kojem živimo. Nažalost sustav nas je zaboravio i ovo je jedina nada da Luka prohoda.

 

Račun za uplatu pomoći:

Luka Amidžić
OTP banka HR2424070003104773875

Kontakt: Maja Varga (mama) 091 302 1558
Adresa: Sjenjak 29, 31 000 Osijek

Piše: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti