Imam pravo: Tiflološki muzej upozorava na težak položaj osoba s intelektualnim teškoćama

Projekt 'Imam pravo' radi se u suradnji s Udrugom za samozastupanje koja se deset godina bavi ovom temom. Rezultati rada i mogućnosti samozastupanja vidljivi su na primjeru Senade Halilčević, potpredsjednice međunarodne udruge Inclusion Europe i predsjednica Europske platforme samozastupnika

Senada Haličević

Izložbom 'Imam pravo' Tiflološki muzej želi skrenuti pozornost javnosti na prava osoba s intelektualnim poteškoćama. Ove osobe su, u većini slučajeva, lišene poslovne sposobnosti te bez dozvole suda ili skrbnika ne mogu sklopiti brak, zasnovati obitelj, fotografirati se, živjeti izvan zidova institucija, nemaju slobodu kretanja niti mogu samostalno donijeti bilo koju odluku o svojem životu…

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom usvojena je 2007. godine i zakonski je okvir koji ove osobe štiti od raznih oblika diskriminacije te potiče, u skladu s njihovim mogućnostima, uključivanje ove skupine osoba u zajednicu.

Od te godine osobe s invaliditetom ostvarile su mnoga prava (mogućnost aktivnog prava glasa), ali još uvijek su prisutni neki oblici nejednakosti. Različitim načinima širenja znanja o sposobnostima i mogućnostima ovih osoba moguće je premostiti jaz između zakonskih odredbi i životne prakse.
Posebnost i zanimljivost izložbe je ta što su svi izložbeni tekstovi, odabrani članci iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obrađeni i preneseni u QR Quick Response Code - dvodimenzionalni grafički kod te izložbu zapravo čine izloženi QR kodovi.
Za razgledavanje izložbe potrebna je dodatna aktivnost posjetitelja koja uključuje i čitače na pametnim telefonima. Koliko je nama poznato ovo je prvi puta da se, u Hrvatskoj, izložba postavlja i prezentira kroz QR zapis.
Ciljevi su upoznati posjetitelje s pravima osoba s intelektualnim poteškoćama te popularizirati upotrebu QR koda.

Izložbu će pratiti QR radionice, okrugli stol o pravima osoba s intelektualnim poteškoćama, debatni klub u kojem će biti zastupana afirmativna i negativna mišljenja o tome koja prava trebaju imati ove osobe.

Izložba se namjerava obilježiti simboličkim zatvaranjem 4. prosinca povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a samo trajanje izložbe je od 17. studenog do 5. prosinca 2014.

Projekt se radi u suradnji s Udrugom za samozastupanje koja se deset godina bavi ovom temom. Rezultati rada i mogućnosti samozastupanja vidljivi su na primjeru Senade Halilčević, koja je potpredsjednica međunarodne udruge Inclusion Europe i predsjednica Europske platforme samozastupnika.

Izložba se sastoji od nekoliko cjelina: uvodnog dijela u kojem se posjetitelj upoznaje s temom izložbe, s idejom samozastupanja i s QR kodom. Na 12 panela izloženi su, kroz QR kod, odabrani članci iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Kratkim filmom i dijapozitivima prikazuju se isječci iz životnih priča osoba s intelektualnim poteškoćama, a predstavljena je i Udruga za samozastupanje.

Piše: Željka Sušić