Anđeli u Splitu: Mi bdijemo nad djecom s najtežim oblicima tjelesnog invaliditeta

"Pozitivna iskustva, odnosno ono što nas uvijek gura naprijed, napredak je i poboljšanje stanja djece, zadovoljstvo naših roditelja i obitelji te sve veća podrška javnosti i institucija sustava", kaže edukatorica Anka Đikić

 

Udruga Anđeli iz Splita primarno djeluje na području Splitsko – dalmatinske županije, ali pokriva područje cijele Republike Hrvatske, tako da imaju i podružnicu u Zagrebu. Udruga okuplja roditelje i 220 djece s najtežim tjelesnim invaliditetom i s teškoćama u razvoju, bez obzira na povijest bolesti i dijagnozu.

"Temeljna programska orijentacija Udruge je da ostvarimo kontinuiranu brigu i cjelovitu skrb za djecu s najtežim tjelesnim invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te za članove njihovih obitelji. Svakodnevno djeci pružamo usluge psihosocijalne rehabilitacije i podrške, poludnevnu skrb, logoterapiju, psihološku pomoć, fizioterapiju, radnu terapiju. Udruga kroz informacijski centar osigurava savjetovanje, pravnu pomoć, informiranje o svim pravima, korištenje internet kutka, i slično, a usto organiziramo i kreativne radionice za sve članove udruge", rekla nam je edukatorica Anka Đikić.

'Anđeli' su osnivači su i specijaliziranog vrtića 'Mali dupin'za djecu s teškoćama u razvoju. 'Mali dupin' osigurava korištenje inovativnih terapijskih metoda, te uključivanje u glazbene, likovne i art programe. Svaka grupa ima maksimalno sedmero djece kako bi svakom od njih bila pružena cjelokupna skrb.

Članom udruge postaje se osobnim dolaskom u udrugu, pri čemu se ispunjava pristupnica za članstvo (za pridružene članove) i upitnik o djetetu, nakon čega se dalje postupa u dogovoru sa stručnim timom. Udruga u Splitu djeluje na tri lokacije; više informacija možete saznati na njihovom Facebook profilu te web stranici www.andjeli.hr

"Osnovna teškoća u radu jest iznalaženje financijskih sredstava za provođenje svih navedenih programa i aktivnosti, a taj problem povećava se i činjenicom da je sve veći broj djece i članova udruge kojima su te usluge prijeko potrebne. Pozitivna iskustva, odnosno ono što nas uvijek gura naprijed, napredak je i poboljšanje stanja djece, zadovoljstvo naših roditelja i obitelji te sve veća podrška javnosti i institucija sustava", zaključila je Anka Đikić.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti