Sjajna vijest za brojne osobe s invaliditetom: Razvijen lijek koji obnavlja ozlijeđenu kralježničku moždinu

U istraživanju 21 od 26 štakora pokazalo je neki stupanj oporavka, bilo u sposobnosti kretanja, bilo u funkciji mokraćnog mjehura. Potrebna su daljnja testiranja na većim životinjama prije nego što počnu ispitivanja na čovjeku

 

Američki znanstvenici razvili su lijek koji može obnoviti kralježničku moždinu na mjestu ozljede kod laboratorijskih glodavaca.

Lijek potiče živce u kralježničkoj moždini da rastu i premoste ozljedu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature većina štakora nakon ubrizgavanja lijeka pokazala je neki stupanj pokretljivosti i kontrole mokraćnog mjehura.

Lijek djeluje tako da ometa 'ljepljive' proteine koji sprječavaju živčane stanice u rastu nakon ozljede.

Znanstvenici kažu kako se moraju provesti daljnja ispitivanja no humanitarna organizacija "Spinal Research" kaže kako je postignut stvarni napredak.

Ozljede kralježničke moždine ometaju kontinuirani protok električnih signala iz mozga u tijelo i mogu dovesti do paralize ispod mjesta ozljede.

Tim na medicinskom fakultetu sveučilišta Case Western Reserve u Ohiou kaže da ožiljno tkivo koje se formira nakon ozljede sprječava obnovu kralježničke moždine jer stvara proteine koji djeluju poput ljepila.

Dugački iglasti dijelovi živaca, tzv. aksoni zapetljaju se u ljepilo ako pokušaju rastom premostiti mjesto ozljede.

Znanstvenici su ubrizgali lijek ispod kože štakora i on je prešao u moždinu i omeo aktivnost ljepljivih proteina.

"Bilo je nevjerojatno - aksoni su rasli i rasli", kazao je voditelj istraživanja Jerry Silver.

U istraživanju 21 od 26 štakora pokazalo je neki stupanj oporavka, bilo u sposobnosti kretanja, bilo u funkciji mokraćnog mjehura.

Potrebna su daljnja testiranja na većim životinjama prije nego što počnu ispitivanja na čovjeku.

Gotovo je nemoguće i zamisliti kakvu perspektivu za oporavak nudi ovaj lijek osobama s tetraplegijom i paraplegijom. 

Tek da podsjetimo, paraplegija je stanje potpune oduzetosti dijela tijela uzrokovano ozljedom leđne moždine. Ozljeda bilo kojeg dijela leđne moždine ili živaca na kraju leđne moždine često uzrokuje trajne promjene u snazi, osjetima te drugim tjelesnim funkcijama ispod mjesta ozljede. Tetraplegija, s druge strane, posljedica je spinalne ozljede u vratnom dijelu kralježnice s djelomičnim ili potpunim gubitkom funkcija ispod mjesta ozljede.

In Portal / Hina

 

Povezane vijesti