Organizirano stanovanje u zajednici pruža bolje mogućnosti za osobe s invaliditetom

"Gotovo dvadesetogodišnje iskustvo u pružanju usluga organiziranog stanovanja u zajednici u Hrvatskoj pokazuje značaj i mogućnosti nevladinih udruga u stvaranju novih, kvalitetnih i fleksibilnih rješenja podrške osobama s invaliditetom", kaže Marija Alfirev, ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju Šibenik

Marija Alfirev, ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju Šibenik

Osobe s invaliditetom u okviru organiziranog stanovanja u zajednici, umjesto u specijaliziranim ustanovama, ostvaruju svoje temeljno ljudsko pravo na mogućnost ravnopravnog življenja i davanja doprinosa lokalnoj zajednici. To je temeljna poruka okruglog stola 'Izazovi organiziranog stanovanja za osobe s invaliditetom' koji je održan u Zagrebu, obilježavajući Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan ljudskih prava (10. prosinca) .

Okrugli stol je prvi put okupio svih 13 nevladinih organizacija koje pružaju socijalnu uslugu organiziranog stanovanja, a održan je uz sudjelovanje predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih. Glavna tema je bila aktualni zakonodavni okvir u kojemu se pružaju socijalne usluge te predstojeće promjene koje će utjecati na licenciranje i rangiranje pružatelja socijalnih usluga. Budući da postoje razlike između pružatelja socijalne usluge organiziranog stanovanja ovisno o tome tko je osnivač (država, lokalna samouprava, privatnici ili udruga), skup je imao za cilj raspraviti neke od tema specifičnih za rad udruga te donijeti smjernice za razvoj kvalitetne usluge.

U okviru organiziranog stanovanja osobe s invaliditetom ostvaruju veću samostalnost i jačaju samopouzdanje za što aktivniji i kvalitetniji život u zajednici. Čovjek u središtu svega i individualni pristup osobama s invaliditetom je ono što odlikuje rad pružatelja usluga organiziranog stanovanja u zajednici.

"Gotovo dvadesetogodišnje iskustvo u pružanju usluga organiziranog stanovanja u zajednici u Hrvatskoj pokazuje značaj i mogućnosti nevladinih udruga u stvaranju novih, kvalitetnih i fleksibilnih rješenja podrške osobama s invaliditetom. U organizirano stanovanje danas je uključeno oko 500 osoba s invaliditetom, pa stoga vjerujemo da je ovo pravo vrijeme za međusobno povezivanje pružatelja usluge organiziranog stanovanja u široku suradničku mrežu“, izjavila je Marija Alfirev, ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju Šibenik.

Na okruglom stolu je bilo riječi o prednostima ovakvog pristupa i potencijalima za razvoj socijalnog poduzetništva, uvjetima rada, zakonskim rješenjima, kao i problemima koji prate pružanje usluga organiziranog stanovanja osoba s invaliditetom. Načelnica sektora za ugovaranje socijalnih usluga, programe i projekte Ministarstva socijalne politike i mladih Ivančica Mamek Jagić je predstavila promjene u postupku ugovaranja socijalnih usluga, a riječi je bilo i o potrebi snažnijeg dijaloga između nadležnog ministarstva, centara za socijalnu skrb i pružatelja usluga organiziranog stanovanja u zajednici.

Okrugli stol organiziran je u okviru projekta inicijative za osnivanje Koalicije pružatelja usluge organiziranog stanovanja kojega financijski podupire Otvoreno društvo.

Marijana Mijat

 

Povezane vijesti