Srce za srce: Humanitarna udruga iz Kaštela traži asistente za djecu s teškoćama u razvoju

Putem In Portala udruga 'Srce za srce' upućuje poziv na sudjelovanje u akciji koja traje do 5. siječnja 2015. godine, nakon koje bi uz vašu pomoć ovi mališani krenuli u vrtić sa svojim pomoćnicima

 

Humanitarna udruga 'Srce za srce' iz Kaštela pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za pomoćnike za djecu s teškoćama u razvoju u kaštelanskim vrtićima.

Budući da je registriran veliki broj djece s invaliditetom s potrebom uključivanja u redovne vrtićke skupine, ovim mališanima neophodan je pomoćnik, prema mišljenju stručnog tima vrtića. Kako bi pomoćnici u vrtiću bili spremni za rad u redovnim predškolskim ustanovama proći će dvodnevni trening kojim će biti osposobljeni za kvalitetno izvršavanje uloge. Po završetku treninga svi polaznici dobit će certifikat Agencije za odgoj i obrazovanje i Centra znanja Profectus.

Na samom početku akcije javila se tvrtka Cemex koja će donirati 75.000 kuna, što je polovica potrebnih sredstava za pomoćnike u vrtiću.

Putem In Portala udruga 'Srce za srce' upućuje poziv na sudjelovanje u akciji koja traje do 5. siječnja 2015.godine, nakon koje bi uz vašu pomoć ovi mališani krenuli u vrtić sa svojim pomoćnicima.

Kako to tumači Udruga Roda (roditelji u akciji) na svom portalu roda.hr, inkluzija je proces učenja i odgajanja djece s teškoćama u razvoju zajedno s djecom koja nemaju problema u odrastanju.

Tada ta djeca imaju jednake mogućnosti u razvoju svojih tjelesnih, emocionalnih, društvenih i drugih sposobnosti. Inkluzija omogućuje djeci s teškoćama u razvoju mogućnost za promatranje, imitiranje i doticaje s djecom koja su normalno razvijena.

Uključivanjem djece s teškoćama u redovne skupine njihovi se pojmovi proširuju. Socijalna integracija djece s nekim oblikom invaliditeta i njihovih vršnjaka koji nemaju posebne potrebe daje mogućnost svoj djeci da uče, igraju se i žive zajedno, te da se razviju u osobe koje razumiju i poštuju jedni druge.

Brojni istraživači vjeruju da su socijalne interakcije s vršnjacima osnova za razvoj i socijalizaciju djeteta. U najboljem slučaju, ti odnosi mogu doprinijeti najvišim postignućima djeteta te njegovom socijalnom i mentalnom razvoju, piše roda.hr.

In Portal

 

Povezane vijesti