Googleov božićni poklon: Samovozeći automobil bit će idealan za osobe s teškim tjelesnim invaliditetom

Gotovo je i nemoguće zamisliti kakve Googleov automobil otvara perspektive za mobilnost osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom, uz ostale i za tetraplegičare i paraplegičare


Google je u ponedjeljak predstavio svoj prvi, potpuno funkcionalni samovozeći automobil, objavila je tvrtka.

"Danas predstavljamo najbolji božićni poklon koji smo mogli zamisliti: prvi prototip samovozećeg automobila", priopćio je Google.

Taj tehnološki div najavio je u svibnju da će razviti potpuno autonomna vozila koja će se ulicama kretati bez vozača, pomoću brojnih senzora i kompjutora.

"Otad smo razvijali različite prototipove prototipova od kojih je svaki služio testiranju različitih sustava", navode u američkoj tvrtki.

Ti specijalizirani prototipovi uključuju modele na kojima su testirani upravljanje i kočenje, kao i pojedini senzori i kompjutori.

"Sve smo te sustave sada ugradili u potpuno funkcionalni automobil, naš prvi prototip potpuno autonomnog vozila", kažu u Googleu.

Testni vozači će, ipak, još neko vrijeme koristiti ručne kontrole.

Kompanija je najavila da će u bliskoj budućnosti testirati automobil u stvarnom prometu. "Nadamo se da se iduće godine vidimo na ulicama sjeverne Kalifornije", ističu u Googleu.

Gotovo je i nemoguće zamisliti kakve Googleov automobil otvara perspektive za mobilnost osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom, uz ostale i za tetraplegičare i paraplegičare. Kada automobil krene u serijsku proizvodnju, a to nećemo dugo čekati, osobe s invaliditetom zasigurno će biti ravnopravni sudionici u prometu.

In Portal / Hina

 

Povezane vijesti