Supruga me ostavila kad sam obolio od multiple skleroze

PITANJE: T.F. (54) Nakon što sam obolio od multiple skleroze došlo je do niza privatnih problema u odnosima sa suprugom. Rastali smo se, ali iz financijskih razloga i moje bolesti koja ima uspone i padove, živimo i dalje u zajedničkom stanu. Razmišljam o odlasku u neki dom, ne znam koliko ću još moći živjeti u ovakvim uvjetima...

...Trebam pomoć koju mi nema tko pružati. Kome da se obratim, tko mi može pomoći da riješim svoj položaj, konkretno trebalo bi prodati stan. Znam, supruga nema sredstava da isplati moj dio, ali ne pristaje na prodaju.

ODGOVOR: Obiteljski zakon razlikuje bračnu stečevinu i vlastitu imovinu. Prema čl. 248. Bračna stečevina je imovina koju us bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine. Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drugačije Lea Puljčan, Pravna klinikaugovorili. ( čl. 249.) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina. Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenog u čl. 248. Obiteljskog zakona, kao što je nasljeđivanje, darovanje i slično. ( čl. 250. ) Budući da nemam preciznijih informacija tko je vlasnik stana, dali je stan kupljen zajedničkim novcem te dali je kupljen za vrijeme braka da bi se priznao kao bračna stečevina ne mogu Vam detaljnije odgovoriti. Što se tiče Vašeg zdravstvenog stanja i zbrinjavanja u domu uputila bih Vas na Društva multiple skleroze, koja postoje skoro u svakoj županji, kako bi se upoznali sa pravima koja Vam pripadaju glede vašeg zbrinjavanja, kako financijskog tako i onog u adekvatnome domu.

Lea Puljčan, Pravna klinika u Zagrebu