Suicid jednako čine zlostavljači i njihove žrtve

Zlostavljanje tijekom djetinjstva mijenja strukturu i funkcije mozga te povećava rizik svega, od razvoja nelagode i panike pa do samoubojstva.
Mnogu djecu danas prati maltretiranje od nasilnika. Jako tužno, ali nažalost istinito. Mnoga djeca zlostavljaju drugu djecu zbog posljedica neke vrste depresije, jer okruženje u kojem danas živimo je relativno depresivno kako za nas odrasle tako i za djecu, što se na svakog pojedinca odražava drugačije


U svojim istraživanjima koje su proveli američki znanstvenici, dokazali su dvostruko veći rizik za suicid kod zlostavljane djece i kod njihovih vršnjaka zlostavljača.
Četverostruko veći rizik za suicid u odnosu na prosjek za promatrane dobne skupine je zabilježen u slučajevima kada su zlostavljači i sami bili zlostavljani, dodaju istraživači s Boston University.
Nalazi objavljeni u stručnom časopisu Pediatrics se temelje na podacima prikupljenima za potrebe 47 ranije provedenih studija.
Pokazalo se kako i zlostavljana djeca i njihovi vršnjaci zlostavljači imaju znatno veći rizik za depresiju i anksioznost.
Kad su pitali zlostavljače o razlozima zlostavljanja kolega, odgovorili su da to rade kako bi sebe učinili popularnijima u školi. Zapravo je razlog što su zlostavljači nesigurni u sebe i nasiljem prikrivaju vlastitu slabost.
U posljednjem desetljeću u Hrvatskoj oko 1000 osoba godišnje počini samoubojstvo, što nas svrstava u red zemalja s visokom stopom suicida. Na svako samoubojstvo dolazi još oko osam pokušaja, a oko tri puta više osoba intenzivno razmišlja o suicidu. Donedavno se smatralo da je rizik suicida zanemariv kod mladih, ali novija istraživanja pokazuju da, nažalost, i kod te populacije postoji suicidalni rizik.

Marko Damjanović